Összefoglaló az ápoló, gondozó képzésekről

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt, mint a kiváltási folyamat módszertani támogatója, kiemelten fontosnak tartja az ápoló, gondozó munkatársak felkészítését, hiszen ők az egész folyamat alakulásának egyik legfőbb szereplői, alappillérei. Annak érdekében, hogy készen álljanak a támogatott lakhatás kihívásaira, – a korábban lebonyolított, 771 főt érintő alapozó képzést követően – háromszintű képzéscsomag állt rendelkezésükre a 2019-es évben. A képzések gyakorlati hasznossága – a visszajelzések szerint – mind oktatói, mind résztvevői szinten pozitív értékelést kapott, melynek eredményeképpen a TÁRS projekt 2020-ban is folytatja ezt a típusú felkészítést.

2019-ben a TÁRS Projekt képzési palettája három, ápoló, gondozó munkatársaknak szóló képzéssel is bővült:

  • Szolgáltatói kompetenciák fejlesztése a támogatott lakhatást segítő ápolók, gondozók számára – Szakmai ismeretek és dolgozói kompetenciák megalapozása;
  • A komplex gondozás folyamata és gyakorlata a támogatott lakhatásban – Már meglévő szakmai tudásra épülő TL ismeretek átadása;
  • Támogatott lakhatás – fókuszban a szolgáltatást igénybe vevő – A háttértámogatást segítő gondozói ismeretek bővítése.

A képzések közül a nagyintézményben dolgozó ápoló, gondozó munkatársak a támogatott lakhatással, az intézményi férőhelykiváltás folyamatával és a közösségi befogadással kapcsolatos – már meglévő – tudásukhoz és eddigi tapasztalataikhoz mérten kiválaszthatták a számukra legmegfelelőbbet. Ennek eredményeképpen könnyebben és hatékonyabban juthattak hozzá a számukra fontos és hasznos információkhoz, megoldó kulcsokhoz.

A képzéseken mindezidáig összesen 125 fő vett részt. A legnagyobb érdeklődés a képzéscsomag alapozó szintje iránt volt, de a másik két szinten is szép számban vettek részt a kiváltásban résztvevő intézmények munkatársai.

Az ápoló, gondozó munkatársak szakmai tapasztalatainak megosztása, érdeklődő, elfogadó hozzáállása hozzájárult ahhoz, hogy a képzési csoportok dinamikusan haladhassanak a részükre kidolgozott tananyag feldolgozásában, valamint hogy hasznos, a mindennapi munka során alkalmazható tudás birtokában térjenek haza a képzés végeztével. A trénerek szakmai hitelessége, tapasztalata, rugalmassága pedig segítségére volt a résztvevőknek félelmeik, bizonytalanságaik eloszlatásában.

A képzések a személyközpontú megközelítés fontosságát hangsúlyozták. A jelenleg zajló paradigmaváltáshoz ugyanis elengedhetetlen segítséget nyújtanak az ápoló és gondozó munkatársak, akik nélkül a támogatott lakhatásokba való kiköltözések és a megvalósulásukhoz szükséges szemléletmód is csak elméleti síkon maradna.

Az ápoló, gondozó munkatársaknak nyújtott képzések fontosságára és az eddigi képzések sikerére való tekintettel a 2020-as évben újra meghirdetésre kerül a nekik szóló képzéssorozatunk, mindhárom szinten. A képzésekre való jelentkezésről az érintett intézményeket a szokott módon fogjuk tájékoztatni, valamint a hozzájuk tartozó regisztrációs felületek weboldalunkon elérhetőek lesznek. A munkatársak jelentkezését szeretettel várjuk!

További információk a projektről