2017. évi hírek

Konferencia a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyekről

Az „Életünk értelme” – Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek helyzete ma Magyarországon címmel konferenciát rendezett 2017. március 22-én a XV. kerületben található Fejlesztő Gondozó Központ és az intézménnyel kapcsolatban álló súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és felnőttek szülei, melyhez az önkormányzat biztosított helyszínt. A TÁRS és a MONTÁZS projekt célcsoportjai közé tartoznak a súlyosan halmozottan fogyatékos emberek, ezért az FSZK különösen fontosnak tartotta a részvételt a rendezvényen.

Elolvasom

A SZABADSÁG GYÓGYÍT

2017. április 11-én került megrendezésre a XIX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencia az Ébredések Alapítvány szervezésében, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan a TÁRS projekt munkatársai is részt vettek. A szakterület egyik legjelentősebb évente megrendezésre kerülő konferenciája A SZABADSÁG GYÓGYÍT címet kapta, melynek egyik fő fókuszterülete az önálló/támogatott életvitel és a támogatott lakhatás volt.

Elolvasom

Újdonság: kiadvány fejlesztő foglalkoztatás témában

Fejlesztő foglalkoztatás címmel elkészült a TÁRS projekt Foglalkoztatási munkacsoportjának legújabb kiadványa. A 2017-es év jelentős változásokat hozott a foglalkozási rehabilitáció jog- és intézményrendszerében. Ezek közül az egyik a szociális foglalkoztatás rendszerének átalakulása – 2017 áprilisától –, melynek hatására ma már fejlesztő foglalkoztatásról beszélhetünk. A Fejlesztő foglalkoztatás című kiadvány ezen új foglalkoztatási formát és kialakításának menetét mutatja be lépésről-lépésre.

Elolvasom

Szakmai találkozó – Foglalkoztatás 2016

A FOGLALKOZTATÁS 2016 kódszámú programunk keretein belül lezajlott az első szakmai találkozó. A rendezvény során a nyertes szervezeteknek lehetőségük volt megismerkedni egymással és a megvalósítani kívánt projektekkel – a résztvevők által is gyakran megfogalmazott partnerség jegyében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az FSZK által meghirdetett „Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása” – FOGLALKOZTATÁS 2016 …

Elolvasom

Információs nap az EFOP-2.2.5-17 számú felhívás kapcsán

Információs napot tart az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága az EFOP-2.2.5-17 – Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés fejlesztése – intézményi férőhely kiváltás 2023-ig című pályázati felhíváshoz kapcsolódóan, melynek tervezett dátuma 2017. május 8.

Elolvasom

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával és foglalkozási rehabilitációjával kapcsolatos pályázati lehetőségek

A TÁRS projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 „A szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása”) Foglalkoztatási munkacsoportja a jövőben tájékoztatást nyújt az intézmények számára a látóterébe kerülő – a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával és foglalkozási rehabilitációjával kapcsolatos – pályázati lehetőségekről.

Elolvasom

FOGLALKOZTATÁS2016 -Duo Day

Idén a többiek között lehetőség nyílik a FOGLALKOZTATÁS2016 pályázat keretein belül arra, hogy az ápoló-gondozó intézmények fogyatékos ellátottjai is becsatlakozzanak a Duo Day programban, azaz a lakók egy-egy napot eltölthetnek a vágyott munkahelyen és munkakörben.

Elolvasom

Konzultációs nap rehabilitációs szakmérnökökkel és tervezési szempontrendszer a TL-ek kialakításához

A TÁRS projekt keretein belül sikeresen lezajlott az a Konzultációs Nap, melynek témája a projekt által nyújtott rehabilitációs szakmérnöki tanácsadás igénybevétele volt. A résztvevők megismerhették a támogatott lakhatásban (TL) kialakításra kerülő házak egyetemes tervezés elveire épülő tervezési szempontrendszerét is. A Konzultációs Napon bemutatkoztak a rehabilitációs szakmérnök tanácsadók és megismertették a résztvevőkkel a támogatott lakhatásban (TL) kialakításra kerülő házak egyetemes tervezés elveire épülő tervezési szempontrendszerét.

Elolvasom

FOLYTATÓDNAK AZ IFKT TEMATIKUS TÁJÉKOZTATÓ NAPOK

Április közepétől folytatódnak az IFKT tematikus tájékoztató napok, melynek keretében az intézmények kiváltás tervezésben közreműködő szakemberei megismerhetik az Intézményi Férőhely Kiváltási Terv (IFKT) módszertani útmutatót, ami segítséget nyújt a kiváltási pályázatok Szakmai Tervének összeállításához. Az intézményi férőhely kiváltás tervezési folyamatában az FSZK TÁRS projektje (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 „A szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása”) nyújt…

Elolvasom