Könnyen érthető változat

Az abúzus témája a megértési nehézséggel élő személyek esetében kiemelt jelentőségű, hisz helyzetükből adódóan sokszor nem rendelkeznek saját tapasztalattal, vagy nem ismerik fel az abúzus jeleit. Ennek következtében kiszolgáltatott helyzetbe kerülve áldozattá válhatnak vagy akaratuk ellenére bántalmazók lehetnek.

A Fogyatékosság és bántalmazás című kiadványunkkal a könnyen érthető kommunikáció legújabb, nemzetközi szakmai hálózatban megjelent módszertanát ötvöztük a saját tapasztalatainkkal.

Könnyen érthető kommunikáció nyelvi szintjei és vizuális elemei:

A kiadvány a Gyógypedagógiai Szemle 2013. évi 3. számában megjelent szintezését alkalmaztuk a kiadvány értelmezését segítő fordított sorrendben.

1. szint: könnyen érthető szöveg néhány témaorientáló képpel

2. szint: könnyen érthető szöveg témaegységenként képi megsegítéssel

3. szint: a kiadvány tartalma alapján feladatterv abúzus esetén mondatonként képi megsegítéssel

4. szint: a kiadvány tartalma alapján képsorozat az abúzus felismeréséhez és megoldáshoz

A kiadványban megjelenő 4 szintet különböző vizuális elemmel tettük érzékelhetővé:

  • színazonosítás: Az FSZK logó színeihez igazodóan a különböző szintek színei megjelennek a kiadvány tetején jelzőcsíkként. Ezzel a színazonosítással az olvasó az oldalszámok ismerete nélkül is megtalálja a számára megfelelő szövegegységet.
  • eltérő betűméret: a szintezés során a színazonosítás mellett a szövegek betűmérete is jelzi a könnyen érthető szöveg szintjét. 1. szint- 14-es, 2. szint- 16-os, 3. szint 18-as betűméret.
  • képmennyiség: a könnyen érthető kommunikáció szintjeinek megfelelően az orientáló-, illetve értelmező képek mennyisége is változik igazodva a várható olvasói körhöz.

A kiadvány készítésének folyamatába számos érintettet is bevontunk tapasztalati szakértőként.

A kiadvány nyomdai és hangoskönyv változatát is elkészítettük. A nyomtatott változatból több ezer példányt juttattunk el az érintett célcsoport tagjai számára.

Kiadvány megtekintése és letöltése

A könnyen érthető kommunikációval készült kiadvány hangoskönyve

Vissza az Abúzus főoldalra