10 éves a fejlesztő nevelés-oktatás

dsc_0012Ezen a címen rendezett nyílt konferenciát a fejlesztő nevelés-oktatásban érintett szakemberek aktív részvételével, bevonásával 2016. december 1-jén az FSZK Nonprofit Kft. A rendezvény célja nemcsak az elmúlt 10 év megünneplése volt, hanem egyben a jelen problémáira, kihívásaira való rámutatás és ehhez kapcsolódóan előremutató, előrevivő javaslatok megfogalmazása, azok üzenetértékkel történő továbbítása az illetékes döntéshozók számára.

A konferenciát november 30-án egy szűkebb körben megrendezett fórumbeszélgetés vezette fel, ide összesen 25 résztvevőt hívott meg székhelyére az FSZK, köztük főként a fejlesztő nevelés-oktatás területén dolgozó szakembereket, de az érintett szülők véleménye is megjelent.

A beszélgetés „vitaindítójaként” egy korábbi, a témában megjelent cikk szolgált, amelynek főbb megállapításai köré szerveztük a beszélgetést. Természetesen a cikk szerzője is a résztvevők táborát erősítette, és felkért hozzászólóként minden témában elmondhatta véleményét, csakúgy, mint Élő Fruzsina (érintett szülő), Tóth Mónika (Vakok Általános Iskolája), dr. Márkus Eszter (ELTE BGGyK), Győri Zsófia (Debreceni Immánuel Otthon és Iskola) és Lengyel Zoltán (Dió Általános Iskola, Budapest).

A fórumbeszélgetés elérte célját, hiszen a résztvevő szakemberek nagyon sok témában egységes álláspontra jutottak, és abban is megegyeztek, hogy Lányiné Engelmayer Ágnes vezetésével együtt megfogalmazzák írásban rövid javaslataikat és megküldik azokat az oktatási ombudsman, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) részére.

December 1-jén konferencia programmal folytatódott a kétnapos rendezvény, amelyre több mint 100 érdeklődő részvételével került sor az EMMI épületében (1054 Budapest, Báthory utca 10.).  Giflo H. Péter, az FSZK ügyvezetőjének rövid köszöntője után az EMMI szakszolgálati és gyógypedagógiai referense, dr. Kiss László tartott előadást „A fejlesztő nevelés-oktatás kialakítása az állam oldaláról” címmel, majd az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karának főiskolai docense, dr. Márkus Eszter beszélt a fejlesztő nevelés-oktatás kialakulásának szakmai előzményeiről és folyamatáról.

dsc_0020Ezt követően a Vakok Általános Iskolájának egy ifjú tanulóját, Selek Dorinát ismerhették meg a jelenlévők egy prezentáción keresztül, amit Dorina együtt készített Tóth Mónikával, az intézményegység vezetőjével, és együtt is adták azt elő. Dorina nagyon élvezte a szereplést és nagyon ügyes volt, talán nem sértődik meg senki, ha azt írjuk, a legnagyobb sikert aratta előadásával a közönség körében.

A kislány után Élő Fruzsina kapott mikrofont, aki mint érintett anyuka, rendkívül hiteles hangon szólt a hallgatósághoz, és őszintén beszélt kezdeti kihívásaikról és arról a csodálatos, de nehézségekkel teli útról, amit bejártak eddig kisfiával. Természetesen a hála szavai sem maradtak el a fejlesztő nevelés-oktatásban dolgozó valamennyi elhivatott szakember irányába, de néhány üzenetet is megfogalmazott a döntéshozók felé.

Délután hat meghívott fejlesztő nevelés-oktatást végző intézmény kapott lehetőséget a bemutatkozásra, valamint egy általuk a mindennapjaikban alkalmazott jó gyakorlat prezentálására, kollégákkal történő megosztására. Ezúton is köszönjük mind a hat iskolának a tartalmas előadást, valamint a posztereket, amelyekkel készültek, és amelyeket ezúton is megosztunk mindenkivel.

Ezt követően dr. Hegedüs-Beleznai Csilla mutatta be a MAGYE Súlyosan és halmozottan fogyatékosokat segítők szakosztályát és ajánlotta közreműködésüket szakmai programokhoz.  A konferencia zárásaként Kapcsáné Németi Júlia foglalta össze a jelenlevőknek az előzőnapi fórumbeszélgetés legfontosabb megállapításait, megerősítve és kiegészítve egy 2015-ben az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. SNI programjának keretében, Márkus Eszter vezetésével, súlyosan halmozottan sérült témában megvalósult kutatás javaslataival.

A konferencián elhangzott előadásokról, jó gyakorlatokról és az említett javaslatcsomagról az FSZK kiadásában egy elektronikus kiadvány is készül, melynek várható megjelenése 2017 februárja. A kiadványt az FSZK honlapján fogjuk közzétenni.

Letölthető poszterek