20 éves a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Idén 20 éve került elfogadásra a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény (Fot.), melynek elsődleges célkitűzése a fogyatékos személy jogainak biztosítása, ezáltal esélyegyenlőségének, önálló életvitelének és a társadalmi életben való aktív részvételének előmozdítása. Ebből az ünnepi alkalomból az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2018. február 16-án konferenciát rendezett.

A Fot. a magyar fogyatékosságügy nagy mérföldköve, hiszen ez által kezdődhetett meg igazán a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja, és e törvénynek meghatározó szerepe volt abban, hogy az ENSZ 2000-ben Magyarországnak ítélte a Roosevelt Nemzetközi Fogyatékosságügyi Díjat.

Ahogy Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos fogalmazott: „a fogyatékos emberek rendszerváltása 1998-ban jött el, itt lett a problémából feladat, addig ugyanis a többségi társadalom problémaként kezelte a fogyatékossággal élőket.” Szerencsére ez mára megváltozott, és a Kormány, az érdekvédelmi szervezetek, valamint a szociális szakemberek és elkötelezett civilek fáradhatatlan munkálkodása eredményeképpen egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elve. A pozitív társadalmi szemléletformálódástól a gyakorlati alkalmazásokig számos eredménnyel büszkélkedhet az elmúlt 20 év, melyet jól kifejez a jubileumi év jelmondata: „Közösség, önrendelkezés, részvétel”. A fogyatékos személyeket támogató főbb jogszabályokról rövid összefoglalót itt talál. Továbbá ajánljuk figyelmébe a jubileumi konferencia összefoglalóját, mely az EMMI honlapján jelent meg.

A Fot. mellett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. is a közelmúltban, 2017-ben ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Büszkék vagyunk arra, hogy két évtizede a fogyatékos személyek és családjuk, valamint az őket támogató szervezetek és szakemberek szolgálatában állhatunk.

További információk a projektről