20 éves az FSZK – Sorsok a poros akták mögül

1997. szeptember 30-án  létrejött a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány, illetve néhány évvel később a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány. 2007-ben e két közalapítvány összeolvadásával alakult meg a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, mely 2012-ben nyerte el jelenlegi társasági formáját.

Tisztelettel adózunk mindazok előtt, akik 1997-től bármilyen státuszban, formában a szervezetnél dolgoztak, elhivatottsággal alakították és szolgálták az akkori és mai fogyatékosságügyet. Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy  az FSZK Nonprofit Kft. Magyarország egyik meghatározó és megkerülhetetlen szereplőjévé vált ezen a területen.

Büszkék vagyunk arra, hogy 20 éve a fogyatékos személyek és családjuk, valamint az őket támogató szervezetek és szakemberek szolgálatában állhatunk.  Szakmai munkánkkal elnyertük a terep és az ágazatirányítás bizalmát is, aminek köszönhetően összekötő szerepet töltünk be közöttük, támogatva ezzel mindkét felet.

Biztosak vagyunk benne, hogy az elkövetkezendő időszak kihívásai fejlődésre sarkallnak minket, nem feledve a Fogyatékos Személyek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény szellemiségét.

A jubileum alkalmából olyan családokat kerestünk meg, akik napjainkban is előnyét élvezik a Társaságunk által kezdeményezett fejlesztéseknek, támogatott programoknak. Életutakat, sorsokat, történeteket kerestünk a poros és sokszor személytelen akták, mappák mögött.

Az FSZK számos pályázati programot indított, rengeteg mindennel foglalkozott az elmúlt 20 évben. 2017-re elértük a 120 fős létszámot, többnyire az irodánkban ülve módszertanokat írunk, kiemelt programokat valósítunk meg, Európai Uniós forrássokkal dolgozunk.  Igyekszünk sokat menni a terepre, hogy minél többször legyen alkalmunk a valós életben találkozni azokkal az emberekkel, akikért nap mint nap dolgozunk, akik életének a jobbítása a célunk.

Fontos, hogy a mindennapi munkánk során, az esetleges nehezebb, nagyobb kihívásokat tartogató napokon is emlékeztessük magunkat időről időre arra, hogy mit miért csinálunk. Hogy ezeket a fejlesztéseket, programokat azért valósítjuk meg, hogy 5-10-20 év múlva legyenek olyan érintett személyek, szülők, családtagok, akik – ha bajban vannak – tudjanak kihez fordulni, tudjanak honnan segítséget kérni és kapni. Ez Társaságunk küldetése, és ennek tudatosítására, mélyebb, bensőségesebb, hitelesebb megélésére gyűjtöttük össze az alábbi nagyon személyes, helyenként megható és szívhez szóló történeteket.

Folytatás következik….