2010. januári szakmai hírlevél

Az új év kezdetén is az egyenlő esélyű hozzáférés, a komplex rehabilitáció, a valós igények szerinti felnőttképzés a mi mindennapos munkánk kulcsszavai, miként ez a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének nyolcadik számából is kiderül. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

Egyenlő esélyű hozzáférés

2009. december 3-tól hatályos a jelnyelvi törvény, amely rögzíti a magyar jelnyelv önálló, természetes nyelvként való elismerését. Elkészült a törvény szövegének angol nyelvű verziója, amely az alábbi linken tekinthető meg: http://fszk.hu/fszk/tudastar/jogszabaly/hazai/A_jelnyelvi_torveny_angolul.pdf

A törvény magyar nyelvű szövege itt olvasható:

http://fszk.hu/fszk/tudastar/jogszabaly/hazai/A_magyar_jelnyelvrol_es_a_magyar_jelnyelv_hasznalatarol_szolo_2009_evi_CXXV_torveny.pdf

FELNŐTTKÉPZÉS

2009 őszén immár másodjára zajlott le sikeresen a Közalapítvány szervezésében az akkreditált pedagógus-továbbképzésünk. Mindkét esetben pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pedagógiai diagnosztikai és tanácsadói munkát végző pedagógusok és gyógypedagógusok vettek részt. A továbbképzések célja, hogy elősegítse a pedagógiai vizsgálatok egységes szemléletű, szakszerű végzését, és ennek alapján a megfelelő fejlesztési tennivalók tervezését, megvalósítását. A továbbképzések során 46 fő kapott tanúsítványt. Nagy örömünkre a továbbképzések kimagasló oktatói és résztvevői elégedettséggel zárultak. Köszönjük Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatását!

A képzést terveink szerint újra megszervezzük, ezért kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat: http://www.fszk.hu/fszk/felnottkepzes

Komplex Rehabilitáció

A Dobbantó iskolák regionális találkozója

Február utolsó hetében kerül megrendezésre a Dobbantó iskolák két-két napos regionális találkozója. A vendéglátó-szervező intézmények: Szász Márton Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és EGYMI – Tapolca; Tolna Megyei Önkormányzat Göllesz Viktor Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma – Iregszemcse; Esély Pedagógiai Központ Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Nevelési Tanácsadó, TKVSZRB – Békéscsaba.

Autista személyek a nyílt munkaerőpiacon

2010. január 12-én került sor a Közalapítványnál az „Autista személyek részére alternatív munkaerő-piaci modellprogram kidolgozása” elnevezésű program nyitó rendezvényére. A programot négy szervezet valósítja meg: a Salva Vita Alapítvány és az Autizmus Alapítvány konzorciális partnerségben, illetve a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. és a Fogd a Kezem Alapítvány, mint munkaerő-piaci megvalósító szervezetek.

A program során kidolgozásra kerül:

•     az autizmussal élő álláskeresők alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásának módszertana

•     a szolgáltatás telepítés-módszertana, képzési tematikája, és segédanyagok

•     Módszertani kézikönyv és oktatófilm, információs kiadványok (szülők, munkáltatók, szolgáltató szervezetek számára)

•     Stratégiai terv

A programról részletesebb információk kérhetők Nagy Éva programmenedzsertől: nagy.eva@fszk.hu

Lakóotthonok támogatása

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Közalapítvány pályázatot hirdetett fogyatékos személyek részére lakóotthoni ellátást nyújtó nem állami, nem egyházi fenntartók számára 2010. évi egyszeri kiegészítő támogatásra. A pályázat célja a fogyatékos személyek számára lakóotthoni elhelyezést nyújtó intézmények folyamatos és biztonságos működésének, és ezáltal az igénybevevők számára a zavartalan ellátáshoz jutásának garantálása, segítségnyújtás a működést veszélyeztető, nem várt ellátási problémák megoldásához, valamint a hatékony és korszerű szolgáltatás erősítése. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 188.000.000 Ft volt. A beérkezett 41 pályázatból összesen 35 lakóotthon támogatása vált lehetővé. Jelenleg a költségtervek elkészítése és a támogatási szerződések előkészítése zajlik. A program 2010. április 30-án zárul.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

FONTOSABB TÁMOGATÓI:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Az FSZK szakmai hírlevél második évfolyamának első száma (2010/01.)

A következő szám megjelenésének tervezett időpontja: 2010. február 15.

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Telephely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)