2010. júliusi szakmai hírlevél

Tombol a kánikula, de mi friss erővel jelentkezünk, hogy beszámoljunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének tizenharmadik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

TERJEDÜNK

Hallgatva az Új Idők Szavára

Közalapítványunk megjelent a Facebook portálon,

csatlakozzon hozzánk Ön is:

www.facebook.com

ÁRVÍZKÁROSULT GYERMEKEK TÁBOROZTATÁSA

Az FSZK fenntartásában álló RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium (www.ridens.hu) az árvízkárosult családok gyermekeinek megsegítésére tábort szervez a nyár folyamán. Az iskola felvette a kapcsolatot Ónod város polgármesterével, és már 2 turnus, összesen 60 árvízkárosult gyermek nyaralhatott Nyíregyházán. Közalapítványunk, mint fenntartó 700.000,- Ft támogatást nyújtott az iskolának, hogy ezt a szép felajánlást segítse, így iskolánk a nyár folyamán továbbra is várja a táborozó gyermekeket, hogy feledtessük velük gondjaikat.

Az ónodi gyermekek táborozásáról készített beszámoló itt olvasható:

http://www.fszk.hu/fszk/hirek/beszamolo.pdf

SZABADEGYETEMI ELŐADÁSOK

2010. június 18-án Dr. Simó Judit gyermekpszichiáter, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársa és Petri Gábor, az Autisták Országos Szövetsége ügyvezető titkára „Autista emberek és speciális igényeik” címmel tartott előadást munkatársainknak.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008 óta belső workshop keretében rendszeresen szervez munkatársaink számára szakmai előadásokat. Szabadegyetemi előadásainkra olyan szaktekintélyeket kérünk fel, akik kimagaslóan ismerik a fogyatékosságokból adódó nehézségeket és megoldásaikat, birtokában vannak a legújabb kutatások eredményeinek, így szélesítve ismereteink spektrumát.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Folytatódik a KOMP II. program

A Kompetencia központú Oktatásfejlesztés a Munkavállalásra való felkészítés egyéni programjáért (KOMP I.) pilot program a 2009/2010-es tanévben öt szakiskola és speciális szakiskola 9. osztályában csaknem száz diák bevonásával valósult meg.

A program folytatása, a KOMP II. program 2010 májusában indult, és arra vállalkozik, hogy a 10. évfolyamos diákok számára is kialakítja a szakiskolák munkaerőpiaci szolgáltató tevékenységét erősítő programcsomagot.

A Közalapítvány Kuratóriuma a résztvevő szakiskolák kiválasztására 2010. július 8-án pályázatot hirdetett. Az 5 nyertes intézmény várhatóan összesen száz 10. osztályos tanulót von be a programba a 2010/2011-es tanévben. A szakértői munkacsoport a résztvevő intézmények szakértő kollégáit is bevonva a programcsomag kidolgozása mellett elkészíti a KOMP modellt és a terjesztési tervét is. A pályázatok beérkezésének határideje 2010. augusztus 2.

Tanévzáró konferencia a Dobbantóban

2010. június 25-én tartotta a Dobbantó Projekt a 2009/2010-es tanévzáró konferenciáját, amelyen a programban résztvevő iskolák tanárai, a programban dolgozó szakértők, fenntartók képviselői és az iskolák diákjainak képviselői vettek részt. A konferenciát Kovács Gábor, az FSZK Kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Brassói Sándor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának főosztályvezető-helyettese tartott bevezető előadást a Dobbantó projekt helye a közoktatás rendszerében címmel. A plenáris ülésen négy referátum hangzott el: a kecskeméti KEMÜ két diákja, Buzás Dávid és Török Alexandra Diákszemmel címmel tartott beszámolót arról, hogy a program eredményeként milyen változások mentek végbe saját személyiségükben. Fejes István békéscsabai tanár a pedagógus nézőpontjából,  fotókkal illusztrált személyes hangú előadásban mutatta be a Dobbantó diákjainak változását. Nagy Marianna pécsi intézményegység-vezető az iskolairányító szemszögéből szólt a diákok és a pedagógusok változásairól. Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója a projekt munkaerő-piaci jelentőségéről szólt. Bognár Mária, a projekt vezetője összegezte a program első igazi tanévének számokban és értékekben kifejezhető eredményeit. A konferencia résztvevői kétszer egyórányi időkeretben, összesen 12 szekcióban összegezték a Dobbantó jó gyakorlatait.

Autista majorságok támogatásáról döntött a Kuratórium

A Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, az Autista Majorság Nonprofit Kft. és az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete Szederfa Otthona nyert támogatást a majorságukban foglalkoztatott munkavállalók azon munkahelyének megőrzésére 2010. december 31-ig, amelyek már létrehozottak és fenntartási kötelezettséggel nem terheltek. A támogatási szerződések megkötése folyamatban van.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Mozgóképgyártó képzés

Az Egyenlő Esélyekért! Alapítvány OKJ-s mozgóképgyártó képzést hirdet fogyatékossággal élő, érettségizett, regisztrált munkanélküliek számára.

A képzési program térítésmentes, helyszíne Csömör

  • Időtartama 6 hónap, intenzív, bentlakásos képzési formában, szeptemberben indul
  • Térítésmentes és akadálymentes szállást valamint étkezést nyújt
  • Televíziós gyakorlati lehetőséget biztosít
  • A programban a résztvevők szakmai és személyi mentori támogatást kapnak
  • A legsikeresebb hallgatók számára munkalehetőséget kínál televíziós szerkesztőségeknél

Jelentkezési lapot a www.osszefogas-eea.hu oldalról lehet letölteni, érdeklődni lehet Monostori Katalinnál a 06-30-5116770 telefonszámon

Jelentkezési határidő: július 31.

Partneri elégedettségmérés

Kedves Partnerünk!

Köszönjük az eddig beérkezett kérdőíveket. Várjuk továbbra is, hogy véleményüket az alábbi elérhetőségek segítségével 2010. július 31-ig eljuttassák hozzánk:

–       elektronikusan:http://fszk.hu/fszk/partneri-elegedettsegmeres.php

–       vagy papír alapon, nyomtatható formátumban:

http://fszk.hu/fszk/Partneri_elegedettsegmeres_kerdoiv_2010_FSZK.doc

amelyet postai úton kérünk a Közalapítványhoz eljuttatni.

Köszönjük!

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

KIEMELT TÁMOGATÓI:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Telephely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)