2010. júniusi szakmai hírlevél

Nyakunkon a nyár, és mi töretlen lelkesedéssel jelentkezünk, hogy beszámoljunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének tizenkettedik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

SZABADEGYETEMI ELŐADÁSOK

2010. május 28-án Pálfi Zoltán, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének elnöke volt a szabadegyetem meghívott előadója. Az előadás témája címe: „Új technikai megoldások a hallássérültek ellátásában”.

2010. június 11-én pedig Királyhidi Dorottya, a Siketvakok Országos Egyesületének főtitkára „Kik azok a siketvakok?” címmel tartott előadást munkatársainknak.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008 óta belső workshop keretében rendszeresen szervez munkatársaink számára szakmai előadásokat. Szabadegyetemi előadásainkra olyan szaktekintélyeket kérünk fel, akik kimagaslóan ismerik a fogyatékosságokból adódó nehézségeket és megoldásaikat, birtokában vannak a legújabb kutatások eredményeinek, így szélesítve ismereteink spektrumát.

EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Rendezvények az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében

Az FSZK és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Közös rendezvényeket szervez 2010 júniusában. A 2007-2013-as fejlesztési időszakban megpályázható uniós támogatások felhasználásának kötelező eleme az utólagos akadálymentesítés. Ennek megvalósítása azonban számos esetben nehézségekbe ütközik, vagy nem teljeses mértékben tesz eleget az egyenlő esélyű hozzáférés feltételeinek. Rendezvényeink célja, hogy a már nyertes projektek kedvezményezettjei részére megteremtsük a lehetőséget a tapasztalatcserére, valamint kérdéseik és problémáik felvetésére, amelyekre szakemberektől kaphatnak hasznos és gyakorlati válaszokat.  2010. június 24-én a Danubius Hotel Heliában az infrastrukturális beruházásokat megvalósító pályázók számára szervezünk konferenciát az egyenlő esélyű hozzáféréssel kapcsolatban, 2010. június 30-án pedig az FSZK-ban a VÁTI Kft. munkatársai számára biztosítunk konzultációs lehetőséget a témában.

Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából az FSZK Magyar Jelnyelvi Programirodája május 31-én meghirdette a „Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2010. június 1-től 2011. január 31-ig terjedő időszakra” című, 21081-es kódszámú pályázati programját. A program biztosítja a Magyarországon élő, jelnyelvet használó siket, nagyothalló, siketvak, vagy kommunikációban akadályozott személyek számára a közszolgáltatásokhoz, az államigazgatási és egyéb hivatali eljárásokhoz, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, valamint a  szabadidős és közösségi tevékenységekhez való egyenlő esélyű hozzáférést a kommunikáció akadálymentesítésével. A program teljes költségvetése 265.000.000 Ft, melyből vissza nem térítendő támogatásra fordítható összeg 248.437.500 Ft.

A pályázat teljes dokumentációja megtekinthető a http://fszk.hu/mjp/palyazatok.htm oldalon.

Az érdeklődőket a programiroda munkatársai június 4-én pályázati információs nap keretén belül tájékoztatták a program koncepciójáról, a pályázat követelményeiről.

Szakmai fórum

A FSZK az oktatásért felelős tárcával több éves szakmai kapcsolatot tart fenn a felsőoktatásban tanuló, speciális szükségletű hallgatók tanulásának segítése érdekében.

2010.június 10-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztályával közösen megrendezett fórumon a meghívott felsőoktatási intézmények fogyatékosügyi koordinátorai megismerhették az FSZK szakmai szerepvállalását a fogyatékos személyek társadalmi integrációjának elősegítésében, továbbá bemutatásra kerültek mindazon szakmai programok, fejlesztések, melyek a felsőoktatásban tanuló fogyatékos hallgatók esélyegyenlőségének megteremtéséhez járulnak hozzá.

A szakmai fórum kiemelt témája volt a jegyzetelő képzés és szolgáltatás eddigi eredményeinek ismertetése, a tapasztalatok összegzése és a jövőbeni tervek felvázolása, melyek megvalósításában az FSZK a felsőoktatási intézményeket stratégiai partnereknek tekinti.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Megjelent a diák-hírlevél

A Dobbantó program még 2009 végén pályázatot hirdetett a résztvevő iskolák diákjai számára, hogy örökítsék meg cikkekben, riportokban és fotókban mindennapi életüket. A programiroda ezeket az írásokat egy diák-hírlevélben kívánta megjelentetni. A pályázatra összesen 21 diák küldött színvonalas írást, sok képpel. A Dobbantok.hu címmel napvilágot látott hírlevél igazi diáklap, amely a fiatalok nyelvén érdekes képet villant fel a Dobbantó életéről. Azok az írások a legérdekesebbek, amelyekben a diákok korábbi iskolai tapasztalataikat hasonlítják össze Dobbantós élményeikkel. A diákújság pályázat minden résztvevőjét a Dobbantó tanévzáróján köszönti Kovács Gábor, a kuratórium elnöke. A hírlevél itt is olvasható:

http://www.fszk.hu/dobbanto/hirek/dobbantok1.pdf

Megjelent a Dobbantó negyedik hírlevele

A negyedik Dobbantó hírlevél három hosszabb interjúban adja közre a Dobbantó első tanévének tapasztalatait, a program vezetője és két iskolavezető szól a program erősségeiről, az iskolák egészére gyakorolt hatásairól, s azokról a nehézségekről, amelyek a program iskolai meghonosításában jelentkeztek. Mindhárom beszélgetés érinti a Dobbantó jövőjét, további terjeszthetőségének kérdéseit. A hírlevél részleteket közöl a diákpályázat legjobb írásaiból, továbbá ízelítőt ad a pedagógusok azon írásaiból, amelyek a program működésének tapasztalatait elemzik.

A hírlevelet a Dobbantó 2010. június 25-én tartandó tanévzáróján vehetik kézbe az olvasók. A hírlevél olvasható az FSZK Dobbantó honlapján:

http://www.fszk.hu/dobbanto/hirek/hirlevel4.pdf

Komplex diagnosztikai továbbképzés

A Közalapítvány szervezésében ismét meghirdetésre került a „Komplex vizsgálati eljárás, pedagógiai, gyógypedagógiai diagnosztika és tanácsadás a pedagógiai szakszolgálatoknál” című továbbképzés pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pedagógiai diagnosztikai és tanácsadói munkát végző pedagógusok és gyógypedagógusok részére.

Jelentkezni 2010. július 31-ig lehet. A tanfolyam 2010 őszén kerül megrendezésre. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérjük, olvassa el részletes képzési tájékoztatónkat. Regisztrálni, valamint a tájékoztatót letölteni a következő linken lehetséges: http://www.fszk.hu/fszk/felnottkepzes/felnottkepzes.htm

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Kedves Partnerünk!

Megkezdődött az idei partneri elégedettség-mérés. Kérjük, a kérdőív kitöltésével segítse munkákat.

A kérdőív kitölthető

–       elektronikusan:http://fszk.hu/fszk/partneri-elegedettsegmeres.php

–       vagy papír alapon, nyomtatható formátumban:

http://fszk.hu/fszk/Partneri_elegedettsegmeres_kerdoiv_2010_FSZK.doc

amelyet postai úton kérünk a Közalapítványhoz eljuttatni.

Köszönjük!

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

KIEMELT TÁMOGATÓI:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Telephely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)