2010. májusi szakmai hírlevél

A tavaszi időjárás néha megtréfál minket, de mi továbbra is jelentkezünk, hogy beszámoljunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének tizenkettedik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

 

Magyarországon több mint 600.000 fogyatékos ember él.

Támogassa Ön is adója1%-val munkánkat.

Segítsen, hogy fogyatékos társaink esélyegyenlősége ne csak álom maradjon!

Adószámunk: 18127492-1-41

SZABADEGYETEMI ELŐADÁSOK

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008 óta belső workshop keretében rendszeresen szervez munkatársaink számára szakmai előadásokat. Szabadegyetemi előadásainkra olyan szaktekintélyeket kérünk fel, akik kimagaslóan ismerik a fogyatékosságokból adódó nehézségeket és megoldásaikat, birtokában vannak a legújabb kutatások eredményeinek, így szélesítve ismereteink spektrumát.

2010. április 30-án Nyitrai Imre szociálpolitikai szakértő, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke tartott előadást munkatársainknak „Fogyatékos emberek és a szociális ellátások, szolgáltatások” címmel.

2010. május 14-én pedig Dr. Kálmán Zsófia, a Bliss Alapítvány munkatársa volt a szabadegyetem meghívott előadója. Az előadás témája „A kommunikációsérülés és a társadalmi beilleszkedés kapcsolata” volt.

EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Fejlesztő iskolai oktatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával az ország 5 különböző pontján több száz érdeklődő részvételével rendeztük meg a súlyosan-halmozottan fogyatékos tanulók fejlesztő iskolai oktatásának bemutatására szolgáló szakmai nap-sorozatot. A szakmai napok célja volt, hogy felhívja a figyelmet a jogszabályi változások aktualitására, konzultációs lehetőséget biztosítson a résztvevőknek a fejlesztő iskolai ellátás megszervezéséről, illetve a rendezvényeknek helyet adó intézmények bemutassák jó gyakorlataikat. Köszönjük a közreműködő intézmények munkáját! A programhoz kapcsolódó szakmai anyagok hamarosan letölthetőek lesznek honlapunkról.

Képzők képzése

A TÁMOP 5.4.5 „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” című kiemelt projekt tananyag-fejlesztési fázisa 2010. március 31-én lezárult. A Közalapítvány további projektként támogatást nyert a kidolgozott képzési programok oktatói gárdájának felkészítésére, a képzők képzése program kidolgozására és megvalósítására. A támogatásról szóló értesítés 2010. április 26-án érkezett meg a Közalapítványhoz, amely alapján a projekt 94.168.365 Ft támogatást nyert, a megvalósítás 2010 áprilisától 2011. március 31-ig tart.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Lezárultak az egészségügyi képzések

Az Egészségügyi Továbbképző Intézet által támogatott 4 képzés került lezárásra április végén és május elején. A négy képzésen összesen 80 fő egészségügyi szakterületen dolgozó szakember képzése valósult meg az egyenlő esélyű hozzáféréssel kapcsolatos témákban. Két képzés konkrétan az egészségügyi napi gyakorlati munkát segítette új tudások átadásával, egy képzés pedig a kommunikációt helyezte előtérbe, végül pedig az esélyteremtő kapcsolati tréning adott új szempontokat a résztvevőknek további szakmai munkájukhoz.

Mentálhigiénés kiégés megelőzése

2010. május 11-én zárult le a „Mentálhigiénés kiégés megelőzése a fogyatékos emberekkel foglalkozó szakmákban” című programunk, amely során 4 intézményben tartottunk mentálhigiénés kiégést megelőző képzéseket összesen 100 fő részére. A program jelentősége, hogy egy-egy intézményben nem csak a munkavállalókat, hanem a közép- és felsővezetőket is bevonta a fejlesztésbe. A fejlesztés során egymásra épülő képzési modulokon vettek részt az intézmények munkatársai és vezetői: önismereti, kommunikációs fejlesztés, coaching és szupervízió szerepelt a képzési programban. A záró rendezvényen az intézmények vezetői egymás között is megoszthatták tapasztalataikat, és beszámoltak az egyes helyszíneken megvalósult eredményekről.

Könyvajándékozás az Autizmus Stratégiai Munkacsoport keretében

Tevékenységének első szakaszát zárja az Autizmus Stratégiai Munkacsoport. A Giflo H. Péter programmenedzser koordinálásával és Dr. Simó Judit gyermekpszichiáter szakmai vezetésével működő szakértői csapat több mint fél éves munkája lezárásaként könyvcsomagok vásárlásával kívánja mind több pedagógus számára könnyen hozzáférhetővé tenni az autizmus spektrum zavar szakirodalmának értékes darabjait: Közalapítványunk több mint 300 integrált, illetve gyógypedagógiai tanterv szerint oktató iskolának juttatja el a kiadványokat, melyek között megtalálhatjuk mind a szakembereknek, mind a szülőknek, hozzátartozóknak, laikusoknak szóló írásokat. Az Autizmus Stratégiai Munkacsoportról információ kérhető Giflo. H. Péter programmenedzsertől.

Vezetői találkozót tartott a Dobbantó program

A Dobbantó programban résztvevő 15 iskola igazgatója és az egyes iskolai teamek vezetői 2010. április 28-án Budapesten találkoztak a program vezetőivel. A találkozón Bognár Mária, az FSZK Dobbantó programirodájának vezetője „Félúton a Dobbantó” címmel tartott előadást, amelyben áttekintette a program működésének eddigi eredményeit, az eddigi tapasztalatokat, továbbá beszámolt a jelenleg folyó, a modulok fejlesztését célzó munkáról is. Felvázolta a Dobbantó program lehetséges jövőképét is. Előadásának egyik legfontosabb megállapítása: a Dobbantó pedagógiai rendszerének kiépítése, nem egyszeri aktus, hanem több éves folyamatban lehetséges. A találkozón Pontyos Tamás és Lénárd Sándor, az iskolafejlesztési munkacsoport vezetői vezettek konzultációt, amelyen több a program működésével kapcsolatos gyakorlati kérdésre kerestek választ az iskolák vezetőivel közösen.

E2C Europe találkozó a svédországi Kolmårdenben

Három Dobbantós iskola – a miskolci Martin, a budapesti Esély-Kövesi és a Than – vett részt 2010. április 18. és 23. között az E2C-Europe (Második esély Iskolák Európai Szövetsége) által szervezett diáktalálkozón és pedagógus konferencián, melyet a svédországi Kolmårdenben szervezett két város, Norrköping és Linköping. A diáktalálkozón helyi politikusokkal együtt versenyeztek a 10 országból érkezett diákok, e közben lehetőség adódott a magyar gyerekek számára, hogy megismerjék Európa különböző országaiból érkezett diáktársaikat, használják angoltudásukat. A pedagóguskonferencia sok jó gyakorlatot mutatott arra, hogy hogyan lehet lemorzsolódott gyerekeket tanítani. A résztvevő tanárok megismerkedtek a norrköpingi iskola gyakorlatával, különböző előadásokat hallgattak a kreativitás és a memória fejlesztéséről.

AKTUÁLIS PÁLYÁZATOK

Szülősegítő szolgáltatások támogatása

Idén is lehetőségünk nyílik a „Szülősegítő szolgáltatások támogatása” című pályázati programunk meghirdetésére. A pályázati feltételeket tartalmazó kiírás 2010. május 28-tól érhető el majd honlapunkon, az Oktatási és Képzési Programiroda pályázati kiírásai között.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Állásajánlat

Az Egészségbiztosítási Felügyelet megkereste Közalapítványunkat annak érdekében, hogy segítse a fogyatékos munkavállalók minél szélesebb körű foglalkoztatását. Ezért a Felügyeletnél megüresedett álláshelyekre kiírt pályázatokat ezentúl honlapunkon is elérhetővé tesszük, bízva abban, hogy így az Egészségbiztosítási Felügyelet álláshirdetései kapcsán megkeresik a Felügyeletet az álláskereső fogyatékos személyek.

Meghívó

Az Európai Unió Esélyegyenlőségi Évében, 2007. október 14-én vak és látó muzsikusok Összhang címmel közös hangversenyt adtak a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Ebből a hangversenyből született 2008-ban az Összhang Alapítvány, remélvén, hogy nevével is kifejezi az igényt a különbözőségekből adódó sokszínűség nélkülözhetetlen harmóniájára.

2010. május 21-én, pénteken 19.00 órakor kerül sor az Összhang Alapítvány rendezésében a Dohnányi vonósnégyes koncertjére a Nádor Teremben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.), amelyre a rendezők mindenkit szeretettel várnak.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

FONTOSABB TÁMOGATÓI:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Oktatási és Kulturális Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Telephely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)