2010. szeptemberi szakmai hírlevél

Elmúlt a nyár, és bár az időjárás szeszélyes, mi változatlan lelkesedéssel számolunk be Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének tizenhatodik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

Megérkezett hozzánk a Vodafone Főállású Angyala

A Vodafone Magyarország idén harmadszor hirdette meg Főállású Angyal programját. Az eredményhirdetést követően négy főállású angyal dolgozhat egy-egy non-profit szervezetnél fontos társadalmi célok érdekében 12 hónapon keresztül a mobilszolgáltató jóvoltából. Ez alkalommal azonban nem csak külsős pályázóknak biztosítottak lehetőséget, külön pályázatot hirdettek a Vodafone saját dolgozói között is, ahonnan a negyedik főállású angyal szárnyalhat.

Közalapítványunk munkájában Sági Andrea vesz részt tizenkét hónapon keresztül. Andrea elsősorban a kommunikációs feladatok ellátásában támogatja a szervezetet. A fogyatékos embereknek a munka világába történő integrációja során a Vodafone Magyarországnál megszerzett több éves vezetői tapasztalata is a hasznára lesz.

A „Főállású Angyal” program a Vodafone jótékonysági kezdeményezése, amelynek értelmében a nyertesek – teljes munkaidőben – egy éven keresztül dolgozhatnak egy-egy általuk megjelölt magyarországi non-profit szervezetnél, miközben alkalmazásuk költségeit teljes egészében a Vodafone fedezi.

A programról bővebben itt olvashat:

http://divany.hu/angyal/2010/07/20/szarnyalhatnak_a_vodafone_foallasu_angyalai/

A Vodafone Angyal blogjához pedig jó szórakozást kívánunk:

http://egyuttazeselyegyenlosegert.blog.hu

Egyenlő esélyű hozzáférés

A Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együttműködve a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány a pedagógiai szakszolgálatok működésének bemutatására irányuló szakmai konzultációs napokat szervezett az ország 10 különböző pontján.

A régiókban működő szakszolgálatok és nevelési tanácsadók, logopédiák számára fokozott igény mutatkozik a szakmai konzultációra, a jogszabályi változások áttekintésére, és az ehhez kapcsolódó feladatok megszervezésére. Az eddigi helyszíneken nagy sikere volt a rendezvényeknek. Jelentkezni még az alábbi helyszínekre lehet: 2010. szeptember 17.-Győr, 2010. szeptember 24.-Békéscsaba. További információ az alábbi linken elérhető: http://www.fszk.hu/fszk/hirek/Meghivo-es-program.pdf A részvétel ingyenes. Várunk minden kedves érdeklődőt.

Lezárult idei „Szülősegítő szolgáltatások” támogatása című pályázati programunk értékelése, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával hirdettünk meg. A Közalapítvány Kuratóriuma által jóváhagyott 31 nyertes pályázó listája megtalálható honlapunkon, a www.fszk.hu honlapon.

Szakképzés

Augusztus utolsó két hetében zajlott a Dobbantó program második 2010/2011-es tanévére történő felkészülés intenzív szakasza. Mind a 15 iskolában megtörtént a Dobbantó osztályok feltöltése, a tanulókkal és szüleikkel való kapcsolatfelvétel. Minden intézményben rendelkezésre állnak a tanév megkezdéséhez szükséges taneszközök és tanári segédanyagok. Az iskolák felkészülésével párhuzamosan a Projektiroda mellett működő szakértői munkacsoportok, mentorok, educoachok is felkészültek a második tanév feladataira. Befejeződött az iskolákból érkezett, a jó gyakorlatok tapasztalatait összegző jelentések, tanulmányok feldolgozása, szerkesztése és a résztvevők számára történő hozzáférhetővé tétele. A Civil Rádióban 2010. augusztus 27-én 13 és 14 óra között ismét bemutatkozott a Dobbantó program. A beszélgetésben Bognár Mária és Radnótiné Gazsó Éva vett részt, mellettük Balázs Tibor képviselte a Dobbantó végzett diákjait. A műsor a Dobbantó keretében folyó munkát mutatta be a projekt vezetőjének, egy sokféle tevékenységet végző, alapvetően mentálhigénés szakembernek és egy-egy diáknak a nézőpontjából.

Komplex rehabilitáció

Közalapítványunk újabb fordulót hirdetett meg az „Autizmus spektrum zavarral élő személyek szakszerű védett foglalkoztatását és teljes körű ellátását biztosító majorságokban foglalkoztatott munkavállalók munkahelyének megőrzése” című programon belül 2010. júniusában. A június 30-i határidőre négy pályázat érkezett, melyek mindegyike megfelelt a szakmai követelményeknek, így támogatást nyert a Miskolci Autista Alapítvány, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány, a Napsugár ’67 Alapítvány, és a Kalán néni Kiskulcsa a Pihenőkerthez Erdei Iskola Alapítvány. Az FSZK hat éve bonyolít autista majorságokat támogató pályázatokat; az első majorságok 2008-ban készültek el. Az autizmus spektrum zavarral élők elsősorban agrárfoglalkoztatását biztosító farmok száma ma körülbelül húsz. A majorságok lakói az állattartáson és növénytermesztésen kívül kézműves termékek előállításával és értékestésével is foglalkoznak. Jelen program célja a már meglévő munkahelyek megőrzése.

Kuratóriumi döntés a KOMP II. program pályázatainak támogatásáról

Júliusi hírlevelünkben már beszámoltunk arról, hogy Közalapítványunk közreműködésével folytatódik „A Kompetencia központú Oktatásfejlesztés a Munkavállalásra való felkészítés egyéni programjáért” című kísérleti program megvalósítása. A pályázati kiírást 2010. július 9-én tettük közzé, és Kuratóriumunk augusztus 26-án döntött a támogatásokról. A döntés értelmében öt, a KOMP I. programban már részt vett szakiskola kezdhette meg 2010. szeptember 1-jétől a modellfejlesztés folytatását „A speciális szakiskolákban és integráló szakiskolákban folyó, a nevelési-oktatási folyamat egészére ható munkára való felkészítés modelljének továbbfejlesztésére a programba bevont évfolyamok körének kiszélesítése révén” címmel, hiszen míg a KOMP I. a szakiskolák 9. évfolyamát célozza meg, a KOMP II. a 10. évfolyamos diákokra fókuszál. A program célja a 10. évfolyamos fiatalok hatékony felkészítése az önálló munkavégzésre. A program során az öt iskola szakmai hálózatot tart fenn és működtet a folyamatos tapasztalatcsere érdekében. A KOMP I. és II. programok növelik a programba bevont fiatalok önismeretét, elősegítik szakmaválasztásukat, illetve az iskolai évek végén száz, munkavállalásra felkészített, saját portfólióval rendelkező diák léphet ki iskolájából megnövelt elhelyezkedési esélyekkel a munkaerőpiacra.

Új munkaerő-piaci modellprogram indul speciális szakiskolában végzett fiatalok számára

Közalapítványunk 2010. augusztus 27-én hirdette meg „A speciális szakiskolában végzett fiatalok elhelyezkedését segítő iskolai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás-modell fejlesztésének támogatása” című programját, melynek célja a sajátos nevelési igényű tanulók átvezetése a munkaerő-piacra és a programban részt vevő szakmai csapat, illetve szülői közösség a fogyatékkal élők munkaerő-piaci lehetőségeit illető szemléletének formálása. A megvalósítástól várt eredmények a szolgáltatás modell kialakítása, a módszer terjesztési tervének kidolgozása, 20 diák szolgáltatásba való bevonása, és öt sajátos nevelésű igényű fiatal elhelyezése, mely elhelyezések 80%-a a nyílt munkaerő-piacra történik. A programot megvalósító intézmény a RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium nyíregyházi tagintézménye.

Közalapítványunk szakiskolák számára kidolgozott programjai, az előbbiekben ismertetett KOMP program, a Munkahelyi Gyakorlat programok, a Dobbantó program és az iskolai munkaerő-piaci modellprogram ugyanazon cél más-más állomásait valósítják meg; egymásra épülve segítik elő diákjaik felkészítését az önálló felnőtt életre, a munkaerő-piacra való kilépésre.

NAGYVILÁG

Magyar taggal bővült az ENSZ Bizottság

Magyar szakembert választott tagjai közé az ENSZ  Fogyatékossággal Élő Személyek Bizottsága. A már húsz éve az emberi jogokért küzdő szakértő, Gombos Gábor a jövő év januárjában kezdheti meg munkáját.

Gombos Gábor, az MDAC Érdekvédelmi Főmunkatársa személyében magyar taggal bővült az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Bizottsága. A szakértő megválasztására ünnepélyes keretek közt, a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló – a világon elsőként Magyarország által ratifikált – ENSZ egyezmény tagállamainak éves konferenciáján a new york-i ENSZ palotában került sor – adta hírül az Országos Sajtószolgálat.

Gombos Gábornak a fogyatékos személyek jogaival kapcsolatos elméleti és gyakorlati szakmai ismerete gazdagítani fogja a Bizottság munkáját. Munkája hozzájárul ahhoz, hogy elősegítse 650 millió fogyatékossággal élő ember jogainak érvényesülését világszerte – mondta el a kinevezés kapcsán Oliver Lewis, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) ügyvezető igazgatója.

Gombos Gábor, aki korábban elméleti fizikusként dolgozott, húsz éve emberi jogi aktivista. 2009 decemberében a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki elismerve a fogyatékossággal élő emberek jogaiért folytatott munkáját.

Az MDAC álláspontja szerint emberi jogvédők és aktivisták bevonása a Bizottság munkájába létfontosságú, hiszen fontos és egyedi szemlélettel gazdagíthatják a független szakértőkből álló nemzetközi testületet a ratifikáló országok politikailag semleges értékelésében, megfigyelésében.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány

KIEMELT TÁMOGATÓI:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok

Tisztelt Olvasónk!

Ezt a levelet azért kapta, mert a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány munkatársai Önt regisztrált partnerüknek tekintik.

Ha kapcsolatba kíván lépni a Közalapítvánnyal, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Székhely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35

(Amennyiben nem kíván a jövőben hírlevelet kapni, azt e-mail-en jelezheti.)