2011. februári szakmai hírlevél

A farsangi időszakban sem felejtkezünk meg arról, hogy beszámoljunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének huszonegyedik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Újabb képzések

A TÁMOP 5.4.5 „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” kiemelt projekt keretében a már zajló Képzők Képzése Oktatási Program újabb elemeként két képzést hirdettünk meg „Képzők képzése – Felkészítés akadálymentesítés témájú képzési programok oktatására az egészségügyben” programcímmel valamint „Képzők Képzése – Fogyatékosügyi esélyegyenlőségi mentor, tanácsadó és trénerképzés” programcímmel.

Az egészségügy területén lebonyolítandó képzési programot az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézettel közösen, a nagy szakmai tapasztalatukra építve bonyolítjuk.

A TÁMOP 5.4.5 konstrukció „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” című kiemelt projekt keretén belül a III. „Jelnyelvi képzések és továbbképzések” témacsoportban, a közös Európai Referenciakerethez (KER) igazodva, azok tartalmi előírásainak figyelembe vételével A1, A2, B1, B2 és C1 szintű jelnyelvi tanfolyamok tananyagai kerültek kidolgozásra. A jelnyelvi tanfolyamok tananyagainak, illetve a KER követelményeinek is eleget téve pedig a különböző nyelvjárások kutatása is szükséges volt. A Kuratórium 2010. szeptember 23-i döntése alapján ezért az Akadálymentesítési Programiroda és a Magyar Jelnyelvi Programiroda közösen 2010 októberében Magyarország hat nagyvárosában (Eger, Debrecen, Kaposvár, Sopron, Szeged, Vác) és Budapesten jelnyelvjárás-kutatásba fogott helyiek közreműködését igénybe véve. A kutatásban résztvevők egy 1000 kifejezést tartalmazó korpusz alapján összegyűjtötték a helyi jelváltozatokat, majd ezek a jelek rögzítésre kerültek. A kutatás eredményeként „Regionális jelváltozatok szótára” címmel programozott DVD készül, mely szervesen kapcsolódik a jelnyelvi tanfolyamok tananyagához.

Pedagógus-felkészítő képzés

A „Hallássérült fiatalok eredményes munkába állítása érdekében szakképzést és pályaorientációt segítő középiskolai szolgáltatáscsomag kidolgozásának programjának támogatására” című projektünk keretében sikeresen lezajlott az úgynevezett kismodell programhoz kapcsolódó pedagógus-felkészítő képzés első szakasza. Ennek keretében a Ráhangolás programmal foglalkozó tanárok megismerhették a program előnyeit, szakmai elemeit. A 7-12. osztályfokra kidolgozott Ráhangolás című életpálya-építési programcsomag kipróbálása két ciklusban, az ún. „kismodell” és az ún. „nagymodell” keretében történik. A „kismodell” kipróbálására egy hallássérült tanulókat oktató-nevelő speciális intézményben és integráló többségi intézményekben kerül sor. A program révén az önismeret és a pályaismeret elmélyítésével, az életpálya-építéshez szükséges készségek gyakorlásával, valamint a reális és munkaerő-piaci szempontból is releváns szakma választásával növelhetők a hallássérült személyek esélyei a magasabb szintű képzettség megszerzésére, a sikeres munkaerő-piaci integrációra.

Programunkról bővebben az alábbi linken olvashatnak:

http://www.fszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=139:qhallasseruelt-fiatalok-eredmenyes-munkaba-allitasa-erdekeben-szakkepzest-es-palyaorientaciot-segit-koezepiskolai-szolgaltatascsomag-kidolgozasaq-3841-cim-program&catid=63:programok&Itemid=122

Regionális Dobbantó találkozó Kiskunfélegyházán

A Dobbantó programban résztvevő iskolák számára idén is három regionális konferencia kerül megrendezésre a program három különböző résztvevő intézményében. Az első találkozóra február 24-én és 25-én kerül sor a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Kossuth Lajos Tagintézményében. A program keretében egyrészt a Dobbantó Programiroda vezetői és szakértői adnak tájékoztatást, másrészt sor kerül az egyes intézmények jó gyakorlatainak bemutatására.

Folytatja munkáját az Autizmus Stratégiai Munkacsoport

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (jogelődjeként a Szociális és Munkaügyi Minisztérium) és az FSZK között 2009-ben létrejött szerződés alapján az FSZK feladata lett az Országos Autizmus Stratégiában foglaltak szerinti Autizmus Szakmai Műhely létrehozása. A program középpontjában a Stratégia megvalósításához és működtetéséhez szükséges autizmus-specifikus konszenzusos minőségirányítási keretrendszer kidolgozása volt. A program folytatásának célja a Munkacsoport működtetése, mely az Autizmus Intézmény-fejlesztési Koncepció / Országos Autizmus Stratégia megvalósítását támogató Autizmus Szakmai Műhely irányítását, koordinálását végzi. A program során megvalósuló célok között szerepel az autizmus specifikus konszenzusos minőségirányítási rendszer követelményrendszerének kialakítása a szülők, családok támogatási rendszerét és az életút-dokumentációs rendszert, majd második szakaszban az egészségügyi ellátást illetően. További célunk megszerezni a TEACCH TTAP vizsgálati eljárás jogdíját, és előkészíteni az Országos Autizmus Stratégia – Autizmus Intézményfejlesztési Koncepció az eddigi tapasztalatok alapján felülvizsgált második verzióját.

Ezen kívül a program feladata még a kialakított modellekre épülő közvetlen szolgáltatások kidolgozása, tesztelése, a szolgáltatásfejlesztésen belül a mentorszülő képzés és a szülői távoktatási program részletes kidolgozásának előkészítése.

A megvalósítást és terjesztést hatékony kommunikációval kívánjuk támogatni.

Az Autizmus Stratégiai Munkacsoport eredményeiről és jelenlegi tevékenységéről részletesebb felvilágosítás kérhető a program menedzserétől, Giflo Pétertől a giflo.peter@fszk.hu e-mail címen.

AJÁNLÓ

Látogassa meg Facebook oldalunkat:

http://www.facebook.com/pages/Fogyatékos-Személyek-Esélyegyenlőségéért-Közalapítvány

Honlapunkon blogok is olvashatók, amelyet ajánlunk olvasóink figyelmébe:

http://egyuttazeselyegyenlosegert.blog.hu/

http://hozzaferes-mindenkinek.blogspot.com/

Kellemes böngészést kívánunk!