2011. márciusi szakmai hírlevél

Itt a tavasz, és mi újra jelentkezünk, hogy beszámoljunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének huszonkettedik számában. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Zárul a TÁMOP 5.4.5. „A fizikai-és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai hátterének kialakítása” című kiemelt projekt

2011. március 31-én délelőtt 9.00 és 11.00 óra között a József Attila Művelődési Központban Könyvbemutató keretében tekinthetik meg az érdeklődők a kiemelt projekt során elkészült tananyagokat.

A több mint 70 féle képzéshez hallgatói munkafüzetek, tankönyvek, szöveggyűjtemények sora készült el, melyeket tanári kézikönyvek és más-más tartalmú DVD-anyagok egészítenek ki. Külön érdekesség az a katalógus, melyben a projektben beszerzett speciális eszközöket, szakmai kiadványokat és filmeket gyűjtötték egybe a szerkesztők. A rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Szintén ezen a napon, 2011. március 31-én 13.00 órától kerül sor a projektben lebonyolított Képzők képzése során mintegy 200 végzett hallgató számára a tanúsítványok átadásra. Az ünnepség azonos helyszínen lesz, melyre a végzett hallgatókat hívtuk meg. Az ünnepséget a Tánceánia Együttes előadása teszi emlékezetessé, valamint elfogadta meghívásunkat dr. Páva Hanna és Nyitrai Imre helyettes államtitkár úr is.

Reméljük, hogy minél több hallgatónk részt tud venni ünnepségünkön, és közösen zárjuk a féléves képzést!

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Készül az autista személyek munkaerő-piaci elhelyezését célzó módszertan

Hamarosan elkészül az a módszertani kézikönyv, amely az FSZK szakmai irányításával megvalósuló, az „Autista személyek részére alternatív munkaerő-piaci modellprogramok kidolgozása, alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások célcsoportjának bővítése” című program keretében kerül kidolgozásra. A módszertani fejlesztést végző Salva Vita Alapítvány a munkaerő-piaci sajátosságokat, az Autizmus Alapítvány pedig az autizmus-specifikus vonásokat dolgozza ki. A módszertani fejlesztést két szolgáltató szervezet segíti az által, hogy gyakorlatban tesztelik a szolgáltatási modellt. E szervezetek a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. (Szombathely), és a Fogd a Kezem Alapítvány (Pécs).

A hamarosan elkészülő módszertani kézikönyvet is bemutatjuk a 2011. május végén megrendezésre kerülő programzáró konferencián. A programról bővebb felvilágosítás kérhető Fehér Ildikó programiroda vezetőtől a feher.ildiko@fszk.hu e-mail címen.

A módszertan megoldást kínál a munkáltatóval való kapcsolatfelvételtől az utókövetésig minden állomásra, melyet az ügyfél és tanácsadója végigjár a folyamat során, figyelembe véve mind a munkavállaló, mind a munkáltató igényeit.

Integrált színházi est

Az FSZK szervezésében a Thália Színház Új Színpadán 2011. március 24-én este Leonard Gershe: A pillangók szabadok című előadást nézhetik meg fogyatékos és nem fogyatékos vendégeink. Meghívásunkat elfogadták kormányzati vezetők, tisztviselők, fogyatékos szakértőink, munkatársaink, valamint a sajtó képviselői.

Az FSZK ezzel a színházi előadással szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek speciális igényei nem is olyan nehezen teljesíthetők. Láthatjuk például, hogy egy jelnyelvi tolmács alkalmazása az előadás alatt mennyit segít a siket nézőknek, akik a darab szinopszisát is megkapják. Narrátor segíti adóvevő készüléken keresztül a vak nézők számára a cselekmény követését. Kisebb átalakításokkal a kerekesszékes vendégek is bejutnak az előadásra. Értelmi sérült nézőink számára könnyen érthető verzióban írjuk le a darab cselekményét.

Az előadás egyben köszönetnyilvánítás is a kiemelt TÁMOP projektben résztvevőknek, a munkát bármilyen módon támogató embereknek, szervezeteknek. A projekt keretében több mint 70 képzést dolgoztunk ki, melyek a jövőben elérhetők lesznek a felsőoktatás és a felnőttképzés számára is. A cél, hogy a megfelelő tudásbázis kiépítésével jobban megértsük a fogyatékos emberek valós igényeit és erre adekvát módon képesek legyünk reagálni.

AJÁNLÓ

Kedves Olvasóink!

2011. március 23. után olvasható lesz a Közalapítvány 2010-es évre vállalt minőségcéljaink teljesüléséről készített összefoglaló táblázat, keresse honlapunkon a minőségirányítás menüben.

Látogassa meg Facebook oldalunkat:

http://www.facebook.com/pages/Fogyatékos-Személyek-Esélyegyenlőségéért-Közalapítvány

Honlapunkon blogok is olvashatók, amelyet ajánlunk olvasóink figyelmébe:

http://egyuttazeselyegyenlosegert.blog.hu/

http://hozzaferes-mindenkinek.blogspot.com/

Kellemes böngészést kívánunk!