2011. szeptemberi szakmai hírlevél

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének huszonharmadik számában ismét beszámolunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről. Továbbra is várjuk az Ön értékes hozzászólásait és reagálásait az itt közölt információkkal kapcsolatban.

EGYENLŐESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Workshop jelnyelvi tolmácsoknak

A 90 decibel Project (Fővédnök: dr. Tapolczai Gergely) szervezésében és a londoni székhelyű Theatresign közreműködésével szervezésében hárommodulos színházi jelnyelvi tolmács szakmai képzés kerül megrendezésre. A Theatresign a londoni színházi negyed, a West End fő szolgáltatója az előadások professzionális akadálymentesítésében. Az elmúlt tíz évben magas színvonalú előadások létrehozásával alapozta meg hírnevét és elismertségét. Ezzel párhuzamosan indították el színházi jelnyelvi tolmács képzéseiket és mentor programjukat, biztosítva ezzel az utánpótlás kinevelését és a tolmácsok folyamatos képzését. A Theatresign két-három napos workshopokat tart azon képzett és gyakorlott jelnyelvi tolmácsoknak, akik színházi előadásokat is szeretnének tolmácsolni.

A képzések:

1. modul: Bevezetés és prózai darabok Időpont: 2011. október 7-8.

2. modul: Zenés színdarabok Időpont: 2011. november 17-18.

3. modul: Musicalek tolmácsolása Időpont: 2012. január 13-14.

Mindhárom modul egy-egy színházi darabhoz kapcsolódik, és elméleti, valamint számos gyakorlati feladatot tartalmaz. A workshopokba színházi szakemberek (színházigazgató vagy rendező) is becsatlakoznak mint vendégelőadók. Mindegyik workshop siket mentorral kerül megrendezésre. A képzések pénteki napokon és az azt követő hétvégén lesznek megtartva különböző profillal és repertoárral rendelkező színházak bevonásával, minden alkalommal Budapesten.

Az oktatóról: Donna Ruane a West End legkeresettebb és legtermékenyebb jelnyelvi tolmácsa. Rendszeres vendége a különböző londoni színházaknak, valamint az Edinburgh Fesztiválnak és a Royal Opera Housenak. Ezen kívül minden alkalommal ő tolmácsolja a Laurence Olivier-díj átadási ceremóniáját. Donna a Theatresign vezető tolmácsa és az intézmény színházi jelnyelvi tolmácsképző és mentor programjának vezetője.

Információ és jelentkezés: bonecz@ovi.com vagy 06 20 958 8688

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Szakértői tanulmányút

Az Egész életen át tartó tanulási program – Grundtvig „Tanulási kapcsolatok” című projekt lebonyolítása során egy újabb szakértői tanulmányút megvalósítására kerül sor 2011. október 24. és 2011. október 26. között. A 3 napos program fő célja a hallássérült gyerekek szüleinek szóló képzési programokkal kapcsolatos nemzetközi tapasztalatcsere. A tanulmányúton török, román és lengyel szakértők vesznek részt. Az Oktatási és Képzési Programiroda, illetve a Magyar Jelnyelvi Programiroda munkatársai bemutatják az FSZK munkásságát, illetve hazánk szakpolitikáját a hallássérült személyek támogatását illetően. Valamint a hazai fejlesztések, eredmények, és jó gyakorlatok bemutatásán túl intézménylátogatásokkal kívánja biztosítani a program sikerességét.

Lezárult a Magyar Gallup Intézet Dobbantós fiatalok körében végzett nyomon követési vizsgálata

A tanulók a Dobbantó programról egyértelműen pozitívan vélekedtek, az ott töltött egy esztendőről jó élményeik vannak. Ezek közül kiemelték a személyes figyelmet, támogatást, azt, hogy biztonságban érezték magukat, és a társas kapcsolataik társaikkal és a pedagógusokkal fontosak és támogatóak voltak a számukra. Használható ismereteket is kaptak a programtól a pályaválasztáshoz, az életút megtervezéséhez, munkahelykereséshez. Az integráció az új környezetben, a Dobbantó egy éve után, sikeresnek mondható. A tanulók a beilleszkedtek az új osztályközösségbe. Legtöbben az adott intézményben szeretnék befejezni tanulmányaikat és ezt a szándékukat válaszaikban meg is erősítették. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a tanulók jövőképe reményteljes, mind a jelenlegi életüket, mind az 5 év múlva becsült élethelyzetüket jónak ítélik meg a tanulók. Az eredmények reményeink szerint segítik a Dobbantó program további fejlesztését, segítséget nyújtanak az intézményeknek abban, hogy a program elemei beépüljenek az intézmény mindennapi gyakorlatába, pedagógiai kultúrájába.

Az eredményekről részletesebben itt olvashat:

http://fszk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=120:a-dobbant%C3%B3s-di%C3%A1kok-%C3%A9s-tan%C3%A1raik-a-dobbant%C3%B3-programr%C3%B3l&Itemid=149

AKTUÁLIS PÁLYÁZATOK

Autizmussal élő személyeket ellátó ápoló-gondozó célú lakóotthoni ellátást nyújtó nem állami, nem egyházi fenntartók kiegészítő támogatása

A Közalapítvány Kuratóriuma augusztus végén döntött az autista személyeket ápoló-gondozó nem állami, nem egyházi fenntartású lakóotthonok folyamatos és biztonságos működését célzó pályázati támogatásról. A 12 nyertes szervezet 12 350 000 Fti támogatási összeghez jutott hozzá. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által biztosított forrásból 61 autizmussal élő személy és ezen belül 38 halmozottan fogyatékos személy számára nyújtott hatékony és korszerű szolgáltatás erősödhet.

A programról bővebb felvilágosítás kérhető Giflo H. Péter programmenedzsertől a giflo.peter@fszk.hu e-mail címen.

A nyertes pályázók listája az alábbi linken érhető el:
http://www.fszk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=117:pályázati-eredmény

AJÁNLÓ

Akadálymentesített színházi napok

Szeptember 30-án, 19:00-kor a debreceni Csokonai Színházban Medvegyev: A fodrásznő

A nagy sikerű és népszerű darabot ezúttal jelnyelven tolmácsolva lehet megtekinteni.

Jelnyelvi tolmács: Simon Istvánné

Belépőjegy: 1.600.-Ft

Jegyfoglalás sms-ben: 06 20 958 8688

Október 2. 19:00, Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpad

Moliére: A fösvény

Jelnyelvi tolmács: Boros Kata (belerendezve a darabba a könnyebb követhetőség és megértés érdekében)

Belépőjegy: 2.800.-Ft

Jegyfoglalás sms-ben 06 20 958 8688

Bővebb információ a programokról: www.90decibel.hu

Kutatók Éjszakája – Tudomány fesztiválköntösben

Budapest

A Kutatók Éjszakája rendezvény keretében 2011. szeptember 23-án 15.00 és 21.00 óra között kerül bemutatásra a Lát-e aki nem lát? Hall-e aki nem hall?  című program az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szervezésében az FSZK együttműködésével.

A program célja a felsőoktatási és más tudományos műhelyekben folyó kutatási eredmények, innovációk egyszerűsített, ismeretterjesztő és közérthető formában történő bemutatása, kreatív illusztrálása. A fogyatékos emberek száma Magyarországon a 2001. évi Népszámlálás adatai szerint 577 ezer fő, melyből kb. 44 ezer fő látássérült és közel 70 ezer személy hallássérült. Az életkor előrehaladtával a látás-és hallásprobléma egyre több embert érint. Programunk során betekintést nyújtunk abba, hogy az orvostudomány, a gyógypedagógia és az informatika milyen megoldási lehetőségeket kínál a látás és hallássérült emberek támogatására. A rendezvényen részt vesz többek között Somló Tamás zenész és Verebes István színművész, akik saját hallásproblémájukról és annak megoldási lehetőségeiről beszélnek.

A program helyszíne: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 1097. Bp. Ecseri út 3. fsz. 67. terem

A programról bővebb információért forduljon:

Perlusz Andrea perand@t-online.hu 30-914-6222

Szaffner Gyula szaffner@barczi.elte.hu 20-9719919

 Debrecen

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan ugyanebben az időpontban a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ és az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány együttműködésében is közös program valósul meg.

A bemutató célja, hogy a nagyközönség megismerhesse azokat eszközöket és fejlesztéseket, amelyek az augmantatív és alternatív kommunikációt használó fogyatékos emberek életvitelét, kommunikációját segítik.

Helyszín: Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (4032 Debrecen Poroszlay u. 97.)