2012. februári szakmai hírlevél

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének huszonnyolcadik számában ismét beszámolunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről.

SZABADEGYETEMI ELŐADÁSOK

2012. február 1-jén dr. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Koordinációs Irányító Hatóságának munkatársa tartott előadást kollégáinknak „A 2014-20-as időszak várható változásai az EU kohéziós politikájában” címmel.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008 óta belső workshop keretében rendszeresen szervez munkatársaink számára szakmai előadásokat. Szabadegyetemi előadásainkra olyan szaktekintélyeket kérünk fel, akik kimagaslóan ismerik a fogyatékosságokból adódó nehézségeket és megoldásaikat, birtokában vannak a legújabb kutatások eredményeinek, így szélesítve ismereteink spektrumát.

EGYENLŐESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Képzés az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében

Tudja-e Ön, hogy mitől akadálymentes egy konferenciaterem? Milyen előkészületeteket kíván egy gyengénlátó előadó fogadása egy rendezvényen? Mivel foglalkozik egy narrátor? Hogyan kell jelnyelvi tolmácsot rendelni hallássérült vendégek részére? Milyen elvek alapján készül egy programterv könnyen érthető változata értelmi sérültek számára?

Mindezen kérdésekre választ kaphatnak Közalapítványunk új, egy napos képzésén az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának jegyében. A képzés és a témában készült kiadvány olyan intézményeknek, szakembereknek és segítőknek szól, akik mindenki számára hozzáférhető szakmai előadássorozatot, konferenciát, találkozót kívánnak szervezni. A szakmai kiadványt – melyet a képzés során a résztvevők megkapnak – partnereink haszonnal forgathatják egyaránt minden egyes rendezvényük előtt.

A képzés időpontja: 2012. március 8. (csütörtök), 10 órától 15 óráig. Helyszín: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK), 1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6. V. emelet

Trénereink: Kovács Zsuzsanna szakmai témavezető és Simonics Benjamin programirodavezető-helyettes

Kiknek ajánljuk? Cégvezetőknek, rendezvényszervezőknek.

Részvételi díj: 10 000 Ft + áfa, a díj tartalmazza a trénerek munkadíját, a frissítők és szendvicsebéd árát, valamint a témáról készült azonos című kiadvány díját.

Kapcsolat: Major Szilvia, programfelelős

E-mail: major.szilvia@fszk.hu

Telefon: +36 1 450 32 30/121-es mellék, mobil: +36 30 756 7187

Regisztráció: http://fszk.hu/felnottkepzes/kepzesek/rendezvenyszervezes-kepzes-jelentkezes.php

FELNŐTTKÉPZÉS

Továbbképzés

Sikeresen lezajlott a 2011. október 12-e és 2012. január 28-a között megvalósuló „A rehabilitációt, fejlesztést és tanácsadást megalapozó vizsgálatok és a beavatkozás gyakorlata a pedagógiai munkában” c. továbbképzésünk. A továbbképzés célja a pedagógiai szak- és szakmai szolgáltatásban folyó pedagógiai, gyógypedagógiai vizsgálat és beavatkozás (rehabilitáció, fejlesztés, tanácsadás) minőségének javítása. A pedagógiai szak- és szakmai szolgáltatók szakemberei képesek legyenek egységes komplex szemléletű (pedagógiai, gyógypedagógiai) diagnózis kialakítására, melynek folyamatában partnerként támaszkodjanak a pszichológus és az orvos diagnosztikus megállapításaira.

A továbbképzési program elméleti megközelítésre épít, és erősen gyakorlatorientált jellegű, saját élmény megszerzését biztosító műhelymunkákkal, egyéni, kiscsoportos és nagycsoportos feldolgozásokkal segíti az elméleti ismeretek beépülését a részt vevő szakemberek vizsgálatvezetői attitűdjeinek formálásában (szakmai elfogulatlanság, empátia a vizsgált gyermek és családja problémája iránt, nem direkt tanácsot adó magatartás, a szolgáltatást igénybe vevő személy együttműködésére támaszkodó konzultáció).

A továbbképzés hiánypótló a pedagógiai diagnosztikát és tanácsadást végző szakemberek körében. A továbbképzés tartalmi felépítése, gyakorlatorientáltsága segíti a diagnosztizálást, szakvélemények készítését.

A résztvevők a továbbképzés sikeres elvégzéséről tanúsítványt kaptak. A 2011 novemberében elindított képzés esetén a beszámoló készítésének idején zajlik. A program várható befejezése 2012. január 28-án várható. A képzést 21 fő sikeresen elvégezte.

A továbbképzés márciusban újra meghirdetésre kerül, várhatóan áprilisi kezdéssel.

KOMPLEX REHABILITÁCIÓ

Új pályázati kiírás

„Autizmus-specifikus nevelés és oktatás támogatása a közoktatási intézményekben II.” (kód: 31131)

Második fordulójával folytatódik a 2010-ben elkezdett pályázati programunk, melynek célja az autizmus-specifikus feltételek megteremtése a közoktatási intézményekben. A 20 millió Ft rendelkezésre álló forrást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium biztosítja.

Pályázatot nyújthatnak be az első körben nyertes szervezetek (a pályázati felhívásban és útmutatóban megadott feltételek mellett), illetve pályázhatnak új szervezetek is a pályázati dossziéban megadott konzorciumi háttérrel. Az első forduló nyertesei kizárólag mentorálásra pályázhatnak, maximum 500 000 Ft összegben; az újabb pályázók mentorálásra, eszközbeszerzésre és képzésen való részvételre nyújthatják be igényüket a konzorciumi tagok számától függően 1 500 000 Ft vagy 2 000 000 Ft összeghatárig.

A pályázat beadási határideje: 2012. március 12. A megvalósítási időszak a nyertes pályázóval kötött szerződés aláírásának napjától (leghamarabb 2012. május 23-tól) 2013. június 30-ig tart. A pályázati dosszié honlapunkról letölthető: www.fszk.hu / Pályázatok / Aktuális pályázatok / 31131. A dosszié letöltése regisztrációhoz kötött. Ez azért fontos, mert így nyomon követhetik az esetleges változásokat, az időközben felmerült hasznos információkról tájékozódhatnak.

Autista lakóotthonok helyszíni ellenőrzése

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából Közalapítványunk bonyolítja az autista személyeket ápoló-gondozó nem állami, nem egyházi fenntartású lakóotthonok folyamatos és biztonságos működését célzó pályázati programot, melynek eredményeképp 12 nyertes lakóotthon részesült összesen 12 350 000 Ft működési támogatásban. A nyertes szervezetek határidőre elszámoltak Közalapítványunk felé. Munkatársunk, Giflo H. Péter Mahlerné Köfner Anikó szakértővel megkezdte a lakóotthonok helyszíni ellenőrzését. A programról bővebb felvilágosítás kérhető a giflo.peter@fszk.hu e-mail címen.

Pályázati zárás

Hamarosan lezárul „Látássérült személyek részére rehabilitációs központok működtetése” című programunk, melyet a Vakok Állami Intézetével együttműködésben bonyolítottunk. A program célja már működő, látássérült személyek részére kialakított rehabilitációs központok elemi rehabilitációs tevékenységének támogatása volt. Az elemi rehabilitáció komponensei az első felmérés, a funkcionális látásvizsgálat, a tapintható írások és informatika tanítása, tájékozódás és közlekedés, mindennapos tevékenységek tanítása, pszichológiai tanácsadás. A program megvalósítására 2011 márciusában kaptunk megbízást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A 8 támogatott szervezet a megvalósítási időszakban összesen több mint 42 500 óra szolgáltatást nyújtott a célcsoport részére. A programról bővebb felvilágosítás kérhető Nagy Orsolya programmenedzsertől a nagy.orsolya@fszk.hu e-mail címen.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Civil Műhely

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára megbízásából az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület elnöke 2011. december 20-án tette közzé a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány honlapján a fogyatékosságügyet, valamint a pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátást képviselő szervezetek számára egy Civil Műhely létrehozására vonatkozó regisztrációs lehetőséget.

A regisztrációkat követően 2012. február 9-én megtartotta alakuló ülését a Civil Műhely, amelynek eredményeképpen kiválasztották a résztvevők maguk közül azt a delegáltat, akit javasolnak helyettes államtitkár asszony számára az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület munkájában való részvételre. A jelölt nevét, a Testület elnökén keresztül a Civil Műhely megküldte NEFMI szociálpolitikáért felelő helyettes államtitkára részére.

A Civil Műhely regisztrált tagjai a következők:

http://fszk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=175:civil-műhely