2012. januári szakmai hírlevél

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakmai hírlevelének huszonhetedik számában ismét beszámolunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről.

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet!

SZABADEGYETEMI ELŐADÁSOK 

2012. január 18-án Domán Zoltán, a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének elnöke tartott előadást kollégáinknak szervezetükről.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008 óta belső workshop keretében rendszeresen szervez munkatársaink számára szakmai előadásokat. Szabadegyetemi előadásainkra olyan szaktekintélyeket kérünk fel, akik kimagaslóan ismerik a fogyatékosságokból adódó nehézségeket és megoldásaikat, birtokában vannak a legújabb kutatások eredményeinek, így szélesítve ismereteink spektrumát.

EGYENLŐESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS

Új képzésünk: rendezvényszervezés és akadálymentesítés

Tudja-e Ön, hogy mitől akadálymentes egy konferenciaterem? Milyen előkészületeteket kíván egy gyengénlátó előadó fogadása egy rendezvényen? Mivel foglalkozik egy narrátor? Hogyan kell jelnyelvi tolmácsot rendelni hallássérült vendégek részére? Milyen elvek alapján készül egy programterv könnyen érthető változata értelmi sérültek számára? Mindezen kérdésekre választ kaphatnak Közalapítványunk új, egy napos képzésén az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának jegyében. A képzés és a témában készült kiadvány olyan intézményeknek, szakembereknek és segítőknek szól, akik mindenki számára hozzáférhető szakmai előadássorozatot, konferenciát, találkozót kívánnak szervezni. A szakmai kiadványt – melyet a képzés során a résztvevők megkapnak – partnereink haszonnal forgathatják egyaránt minden egyes rendezvényük előtt.

A képzés időpontjai: 2012. február 8. és 2012. március 8. Helyszín: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK), 1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6. V. emelet

Trénereink: Kovács Zsuzsanna szakmai témavezető és Simonics Benjamin programirodavezető-helyettes.

A képzéssel kapcsolatban a program trénerei, illetve Major Szilvia programfelelős nyújt felvilágosítást a major.szilvia@fszk.hu e-mail címen, vagy a +36 30 756 7187 -es mobilszámon.

Várjuk jelentkezését.

Képzés az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál 

A Közalapítvány fontosnak tartja a fogyatékosügy multidiszciplináris megközelítését. Ezt az elköteleződést támogatja az  Egyenlő Bánásmód Hatóság (továbbiakban: EBH) képzésén való részvétel. 2011. decemberében a TÁMOP 5.5.5/08/1 projekt keretében szervezett az EBH A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése címmel egy háromnapos képzést Dunaújvárosban, melyen az FSZK munkatársa, Giflo H. Péter is részt vett. A képzés elsősorban az egyenlő bánásmód követelményének érvényesítését szolgáló jogszabályok, alapvetések megismerését célozta, sorra véve a védett tulajdonságokat, a jogi értelemben vett diszkrimináció típusait, valamint konkrét jogesetek elemzése és egy érzékenyítő blokk tette teljessé az ismeretszerzést. A képzés tapasztalatairól bővebben Giflo H. Pétertől a giflo.peter@fszk.hu e-mail érdeklődhetnek.

FELNŐTTKÉPZÉS 

Akkreditált szociális képzéseink

A szociális területen kidolgozott és akkreditált programjaink célja a fogyatékos személyekkel napi gyakorlati munkában részt vevő szakdolgozók (gyógypedagógusok, szociális munkások, rehabilitációs szakemberek) mentálhigiénés kiégésének megelőzése – önismereti és életvezetési tréningek, illetve a személyes mentálhigiénés önkarbantartás eszköztárának bővítése által, emellett szupervízió, valamint a szituációk hatékony kezelését segítő kommunikációs és konfliktuskezelési technikát kialakító tréningek biztosításával. Szociális képzéseinken az elmúlt évben 6 csoport vett részt az ország több pontján, Makótól Szegedig, Pécstől egészen Kaposvárig.

A résztvevők a képzés sikeres elvégzését követően tanúsítványt kaptak, mellyel 35 kreditpont teljesítését igazoltuk. Idén mérsékelt árakkal, de a már megszokott szakmai színvonallal kínáljuk szakmai programjainkat. További érdekességeket, a képzésekről szóló beszámolókat, visszajelzéseket olvashat a Felnőttképzési Csoport oldalán, ha a Közalapítvány honlapján az Aktuális képzéseink menüpontra kattint.Az alábbi elektronikus felületen jelezheti részvételi szándékát a szociális területen meghirdetett képzéseinkre: http://www.fszk.hu/felnottkepzes/kepzesek/jelentkezes-szocialis-kepzesekre.php

Részvételi szándékának jelzése megkönnyíti a csoportjaink szervezését. Érdeklődése nem jelent semmilyen elköteleződést a választott programon való részvételre. A választott képzési program indulása esetén felvesszük Önnel a kapcsolatot a részletek egyeztetése okán. Képzések indítása a jelentkezők függvényében folyamatos.A programok helyszíne elsősorban az FSZK székhelye, de igény esetén, más helyszínen, a megrendelő intézmény kérése szerint közösen kialakított ütemezéssel és szakmai tartalommal állunk partnereink rendelkezésére.

Kérje egyedi ajánlatunkat Nagy Zsuzsa Anita felnőttképzési vezetőtől a nagy.zsuzsa@fszk.hu e-mail címen, vagy a + 36 30 756 7187-es mobilszámon. Várjuk jelentkezését.

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Dobbantó

Az Európai Bizottság 2013 végéig működő szakértői munkacsoportot hozott létre a korai iskolaelhagyás mérséklését segítő nemzeti szakpolitikák kialakításának támogatása érdekében. A szakértői munkacsoportban hazánkat – az FSZK színeiben – nem kormányzati szereplőként Bognár Mária és a Dobbantó program képviseli Brüsszelben. A Bizottság 2012. március 1-2-án a témában kb. 300 fős konferenciát is szervez Brüsszelben, amelyre meghívást kapott az FSZK két képviselője, Páter Tünde és Bognár Mária. Az FSZK egyben arra is felkérést kapott a konferencia szervezőitől, hogy ezen a jelentős rendezvényen az európai szakpolitikusoknak és szakértőknek mutassa be Dobbantó programját.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

Civil Műhely

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára megbízásából az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület elnöke ezúton, nyílt regisztrációs lehetőséget biztosít a fogyatékosságügyet, valamint a pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátást képviselő szervezetek számára. A regisztrációs felhívás célja egy Civil Műhely létrehozása, amelyben minden regisztráló szervezet egy fővel képviseltetheti magát. A Civil Műhelyben résztvevő delegáltak maguk közül, demokratikus úton egy főt választanak, aki teljes jogú, szavazati joggal rendelkező tagja lesz az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testületnek (Testület). A Civil Műhely alakuló ülését a Testület elnöke nyitja meg, majd a Civil Műhely a saját maga által kialakított működési rend szerint működik. Az alakuló ülésre egy fő független moderátor bevonását biztosítjuk.

Kérjük, hogy a regisztrációt megelőzően tájékozódjanak a Testület tagságáról, munkájáról, tekintettel arra, hogy azon szervezetek, amelyek már rendelkeznek képviselettel a Testületben, nem vehetnek részt a Civil Műhely munkájában. A Testület eddigi tevékenységéről a következő weboldalon tájékozódhatnak: http://www.szocialisportal.hu/web/szocialis-agazati-portal/kivaltast-koordinalo-testulet

A Civil Műhely által delegált testületi tag esetében figyelemmel kell lenni a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényre!

A Civil Műhely tagságot elektronikus regisztrációval lehet biztosítani a következő weboldalon: http://fszk.hu/ifkkot/reg.php

A regisztrációt követően a regisztráló szervezet alapító dokumentumát meg kell küldeni a civilmuhely@fszk.hu e-mail címre.

Partneri elégedettségmérés 2011.

Kedves Partnerünk!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy honlapunkon olvasható a Közalapítványunkról készített 2011. évi partneri elégedettség-mérés eredménye.

Köszönjük észrevételeiket!