2012. októberi szakmai hírlevél

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai hírlevelének e havi számában ismét beszámolunk Önnek az elmúlt hónap eseményeiről.


Megújult az FSZK jól ismert „babalogója”

Elköszöntünk mindannyiunk kedvenc „babájától”, ugyanakkor nem tűnt el teljesen! Fontosnak tartottuk, hogy a szervezet jogi formájának átalakítását annak vizuális megjelenése is megmutassa, így a korábbi logót egy, a mai arculati design irányzatokhoz jobban illeszkedő logotípia váltotta fel. Fontos cél volt, hogy a közalapítvány logójából fejlődjön ki az új megjelenés, így az új logóban is jelen van a figurális asszociáció. Az „k” betűből képzett figura a téma alázatos megközelítését hivatott megformálni. Ugyanezt a pontot használja fel az „z” betű is, mely dinamizmust, profizmust üzen. A korábban alkalmazott színeken nem változtattunk, azok továbbra is részei az arculatnak.

Bízunk benne, hogy az új logó és az ennek kapcsán a különböző felületeken alkalmazott kreatívok a 21. század vizuális kultúrájában is hatékonyan segítik majd szervezetünk munkáját!


EGYENLŐESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS


A MEREK-ben járt az FSZK

Az FSZK RÉV programirodájának munkatársai október 18-án intézménylátogatás keretében ismerkedtek meg a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) tevékenységével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő MEREK célja a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése. Komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt kliensei számára, melynek során figyelembe veszi az egyén szükségleteit és igényeit, emellett mind a rehabilitációs program kialakításában, mind annak megvalósításában a klienssel való szoros együttműködésre épít. A rehabilitációs idő alatt az intézmény bentlakásos elhelyezést biztosít, melynek időtartama akár 5 év is lehet. A MEREK által kínált rehabilitációs szolgáltatások: mozgásterápia, egészségügyi szolgáltatások, szociális, pszichológiai, pedagógiai és foglalkozási rehabilitáció.

Vendéglátónk Bieliczky Edit, a Pedagógiai és foglalkozási rehabilitációs csoport vezetője volt, aki elsősorban a foglalkozási rehabilitációs tevékenységre fókuszálva mutatta be számunkra az intézmény tevékenységét. Elsőként a 2007-ben épült Holnap Háza Nappali Rehabilitációs Központot tekintettük meg: a korszerű eszközökkel felszerelt modern épület kellemes környezetet biztosít az intézmény kliensei számára a rehabilitációs szolgáltatások igénybe vételére. A MEREK nagy hangsúlyt fektet a foglalkozási rehabilitáció megvalósulására: intézményi foglalkoztatás keretében kertészetet, papíripari műhelyt és digitalizáló szobát működtet, valamint az intézmény munkaköreinek jelentős részét is mozgássérült munkatársak látják el.

Megismerkedhettünk a Guruló Műhely tevékenységével is: a TÁMOP 1.4.2 kiemelt projekt keretében létrejött műhelyhálózat célja, hogy segédeszközök fejlesztésével, javításával, szervizelésével járuljon hozzá a mozgássérült emberek életvitelének megkönnyítéséhez.


BME Esélynap

2012. október 10-én tartotta a Budapesti Műszaki Egyetem Esélynap című rendezvényét, melyen az FSZK is részt vett kiállítóként.

Látogatóink megismerkedhettek az augmentatív alternatív kommunikációs eszközökkel, totó formájában tájékozódhattak a fogyatékos emberek foglalkoztatásáról, illetve megtapasztalhatták a fogyatékos emberek mindennapi nehézségeit.


Elindult az IFKT mentorok képzése

Az FSZK TÁMOP 5.4.5-11/1 kiemelt projektjének egyik fő területe a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos intézmények kiváltása című pályázati program (kódszám: TIOP-3.4.1.A-11/1) megvalósításához szükséges szakmai támogatások biztosítása.

A szakmai támogatás több területet is érinteni fog, így az intézményi férőhely kiváltásában támogatni fogja az intézményekben élő érintetteket, családtagjaikat, az ott dolgozó szakembereket. A támogatást nyújtó szakemberek, IFKT mentorként lesznek jelen a változás folyamatában. Az IFKT mentorok felkészülten, hálózatba szerveződve fogják támogatni a kiváltási folyamatba bekapcsolódó intézményeket.

Az IFKT mentorok számára 50 órás felnőttképzési tanfolyamot indítottunk az elmúlt héten, melyen 109 fő kerül felkészítésre kulcsmentori és szakterületi mentori területekre.

A mentorképzés 2012. október 11-én és 12-én kezdődött. A résztvevők a képzés első napján az uniós irányelveket, szabályozásokat, nemzetközi modelleket és gyakorlatokat ismerhették meg. A második nap témái az életminőség kérdésének értelmezése, az érdekvédelmi szervezetek szerepe a lakók felkészítésében, valamint a segítői kompetenciák fejlesztése volt. A képzés 2012. október 26 – 27., 2012. november 9. és 2012. november 29. napokon folytatódik.

Az ünnepélyes tanúsítvány átadásra 2012. december 13-án kerül sor.

A mentorhálózat kialakításában az FSZK konzorciumi partnere a Kézenfogva Alapítvány.

FELNŐTTKÉPZÉS

Újra indul – A rehabilitációt, fejlesztést és tanácsadást megalapozó vizsgálatok és a beavatkozás gyakorlata a pedagógiai munkában c. képzésünk – hogy egy nyelven beszéljünk!

Diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, tanulási nehézség, zavar, akadályozottság… súlyos szavak, egy életutat meghatározhatnak. A gyakorló szakembereknek nem kell magyarázni, hogy egy gyermek sorsát mennyire meghatározza egy téves, vagy éppen helyesen felállított diagnózis, és az erre épülő terápia.

Képzésünk célja, egységes szemlélet kialakítása a pedagógus szakemberek körében a helyes diagnózis felállítása, valamint az erre épülő helyes terápiás javaslat kiválasztása érdekében, a pedagógiai, gyógypedagógiai vizsgálat és beavatkozás (rehabilitáció, fejlesztés, tanácsadás) minőségének javítása.

Képzésünket azoknak a szakembereknek ajánljuk, akik pedagógiai szak- és szakmai szolgáltatók, EGYMI szakalkalmazottai vagy a pedagógiai szolgáltatást önállóan ellátó: gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, pszichológus, utazótanár, tanácsadó, mentor munkakörben dolgoznak.

Helyes diagnózis → sikeres terápia → eggyel több teljes élet

A képzés indítása: 2012. november 14.

Jelentkezési határidő: 2012. október 31.

Képzési tájékoztató, tematika elérhető az alábbi linken: http://fszk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=259:k%C3%A9pz%C3%A9si-felh%C3%ADv%C3%A1s

Képzők Képzése – oktatói képzések indítása novemberben

Az FSZK a TÁMOP 5.4.5-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés szakmai tudásának kialakítása” című kiemelt projekt keretében 4 oktatói felkészítő képzést indít az alábbi címekkel:

  • „Képzők képzése – Felkészítés akadálymentesítés témájú képzési programok oktatására az egészségügyben”
  • Képzők képzése – vezetői esélyegyenlőségi kompetenciák képzési programra”
  • „Képzők képzése – Oktatói felkészítés esélyegyenlőségi és akadálymentesítési témájú programok oktatására info – kommunikációs területen”
  • „ Képzők képzése – Felkészítés akadálymentesség és egyetemes tervezés témájú képzési programcsomag oktatására”

A képzési felhívások az alábbi linken érhetőek el:

http://fszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=364&Itemid=148

A képzések tervezett indítása: 2012. november 16.

A jelentkezési határidő: 2012. október 26. 16.00 óra

AJÁNLÓ

Meghívó

A hallássérült fiatalok eredményes munkába állítása érdekében a pályaorientációt, a szakképzést segítő szolgáltatáscsomag kidolgozásának a támogatása

című projekt záró rendezvényére

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával az FSZK a hallássérült fiatalok eredményes munkába állítását célzó pilot projekt eredményeit bemutató záró konferenciát szervez.

A konferencia helyszíne: Hotel Benczúr (1068 Budapest, VI. kerület, Benczúr u. 35.)

A konferencia időpontja: 2012. november 15., kezdés: 1000

Várjuk

  • azon intézmények dolgozóit, akik hallássérült tanulók nevelésével, oktatásával foglalkoznak
  • azokat a pedagógusokat, akik nyitottak jól kidolgozott, a pályaorientációt, a szakmaválasztást segítő tananyag megismerésére
  • azon munkáltatókat, akiket érdekel a hallássérült tanulók foglalkoztatása
  • szülőket, akik fontosnak tartják, hogy hallássérült gyermekük tudatos, magalapozott döntést hozzon továbbtanulása előtt
  • Munkaügyi Központok, Kirendeltségek, egyéb szakmai szervezetek dolgozóit, akik látnak lehetőséget a témával kapcsolatos együttműködésekre

A rendezvényeken való részvételi szándékát a honlapunkon elérhető regisztrációs űrlapon tudja jelezni: http://www.fszk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=264:meghívó

XI. Autizmus Nap

2012. november 17-én kerül megrendezésre az AOSZ XI. Autizmus Nap konferenciája. A rendezvényt a MAJORHÁLÓ tagjainak küldetését és az ellátottak életét, munkáit bemutató kiállítás teszi teljessé.

Bővebb információ: http://www.aosz.hu/index.php/hirek-es-esemenyek/1974-xi-autizmus-nap


Látogassa meg Facebook oldalunkat:

http://www.facebook.com/pages/Fogyatékos-Személyek-Esélyegyenlőségéért-Közalapítvány

Kellemes böngészést kívánunk!

***

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

KIEMELT TÁMOGATÓI:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet

Tisztelt Olvasónk!

Ha kapcsolatba kíván lépni velünk, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Székhely és levelezési cím: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

E-mail: titkarsag@fszk.hu

Web: www.fszk.hu

Központi telefonszámok: (+36 1) 450-32-30, (+36 1) 450-32-40

Központi fax: (+36 1) 450-32-35