A fogyatékkal élők nagy bentlakásos intézményeiből több kisebb lesz

lakóépületA kormány célja, hogy az ötvennél nagyobb létszámú bentlakásos otthonokat kisebb egységekre bontsa – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban. 

Magyarországon jelenleg száz ilyen nagy intézmény van, amelyekben összesen 12 ezer fogyatékkal élő ember lakik. A teljes intézmény- és ellátórendszer átalakítását harminc év alatt tervezi végrehajtani a kormány.

A stratégia első lépéseként mintegy ezer hely kiváltása történhet meg 2015 végéig, hatmilliárd forint értékű európai uniós forrás felhasználásával – ismertette Fülöp Attila a sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár közölte: bár már korábban is voltak kezdeményezések a fogyatékkal élők életének javítása érdekében, a kormány által indított program forradalmian újnak tekinthető.

Nemcsak a fenntartók és szakemberek, hanem az egész társadalom közös ügye, hogy ezek a fogyatékkal élő emberek integrálódjanak a mindennapi életbe, hiszen nekik is joguk van az életminőségük javításához – fogalmazott.

A fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézmények többsége fizikailag is a települések szélén, izoláltan helyezkedik el, ezért sem könnyű ezeket az embereket a társadalomba integrálni – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthona – amely Szakolyban található – a program keretében 988 millió forint támogatást nyert el.

Ebből hat kisebb lakást, nyolc lakóotthont és egy lakócentrumot építenek meg a Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásában lévő intézmény százharminc lakója számára.

A támogatás kilencven százaléka a lakóegységek megépítésére, tíz százaléka pedig a lakók és dolgozók átköltözésre történő felkészítésére, képzésére fordítható. A kétéves program júliusban kezdődik.

A bentlakásos intézmények átalakítását a kormány az Új Széchenyi Terv keretében humánerőforrás-fejlesztéssel is támogatja.

Ennek keretében a pályázatot koordináló Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) és konzorciumi partnere, a Kézenfogva Alapítvány egy szakemberekből álló mentorhálózatot hoz létre, melynek feladata, hogy az új – már kisebb egységekben működő szervezet – lakóit lelkileg felkészítse, támogassa, az intézmény dolgozóit pedig képzésekben részesítse.

Forrás: MTI