A fülpösdaróci támogatott lakhatási formában élő lakók részvétele a közösségi életben

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A Viktória Egyesített Szociális Intézmény Ápoló-gondozó Otthona fülpösdaróci telephelyének kiváltása remek ütemben halad. Megépült a 12 férőhelyes támogatott lakhatás és annak érdekében, hogy az odaköltöző pszichoszociális fogyatékos emberek befogadása minél sikeresebb legyen, folyamatosan zajlik a település lakóinak érzékenyítése. Ebből a célból idén az intézményi lakók is részt vettek Géberjénben az V. Pendelyben-gatyában-szoknyában-Szatmárban és a Porta portya című települési rendezvényeken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, a Holt-Szamos partján fekvő településen – mely Mátészalkától 16 km, míg Győrtelektől 4 km távolságra található – valósul meg a Viktória Egyesített Szociális Intézmény Ápoló-gondozó Otthona fülpösdaróci telephelyének kiváltása. Az EFOP 2.2.2-17-2017-00027 számú projekt egyik megvalósulási helyszíne maga a telephelynek is otthont adó Fülpösdaróc. A település infrastrukturális kiépítettsége magas színvonalú, vonzerejét a gyönyörű természeti környezet, a csend, a jó levegő és a hagyományokon alapuló élő gazdálkodási formák adják.

A településen egy 12 férőhelyes támogatott lakhatást biztosító ház épült meg. A befogadó közösség érzékenyítése érdekében az intézmény lakói számtalan helyi rendezvényen vettek részt az elmúlt időszakban, többek között a géberjéni V. Pendelyben-gatyában-szoknyában-Szatmárban című települési rendezvényen. A hagyományos eseményen idén az intézmény 8 fő lakóval vett részt, akiket az intézmény dolgozói, azaz a támogatott lakhatás leendő esetfelelősei készítettek fel. A lakók 18 óráig maradtak a közösségi eseményen és az egyik programelemhez kapcsolódóan a lakókból alakult csapat ugyanúgy főzött, mint a rendezvény többi résztvevője. A nap folyamán a pszichoszociális fogyatékos emberek gyakorolhatták az önálló életvitelt, hiszen a közös főzés mellett, a kapott kóstoló-jegyekből önállóan étkeztek a többi sátornál, ízlésük szerint válogatva a többi csapat által főzött ételekből.

A település lakói – akik egyébként több évtizede élnek egy helyen az intézmény lakóival, – más oldalukról ismerhették meg a hamarosan fülpösdaróci támogatott lakhatásba költöző lakókat.

Hasonlóan pozitív tapasztalatokkal zárult az őszi géberjéni Porta portya rendezvény is, ahol 10 lakó részvételével valósult meg az érzékenyítés. A lakók és segítőik babgulyást főztek a támogatott lakhatások portáján, és azzal várták és fogadták a vendégeket, vagyis a szomszédokat, a település lakóit és a rendezvény látogatóit egyaránt. A remek hangulatú vendégvárással párhuzamosan Lakossági Fórumot is tartottak, ahol az érdeklődőknek Kovács Eszter intézményvezető helyettes nyújtott tájékoztatást az intézményi férőhelykiváltásról, a támogatott lakhatást szolgáló ingatlanok jelenéről és jövőjéről.

Mindkét vidámsággal teli nap, mindenki megelégedésére jelentős, pozitív változásokat eredményezett a település lakói és a pszichoszociális fogyatékos lakók közös leendő életében, hiszen kötetlenül beszélgethettek, ismerkedhettek egymással. Az intézmény lakói nagyon jól érezték magukat az egésznapos rendezvényeken. Az őket ért élmények megerősítették bennük a kiköltözés iránti vágyat, és az önmagukba vetett hitet.

További információk a projektről