A kéthelyi kiváltás bál, avagy a bőkezűség az öröm forrása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Példaértékű összefogásról bizonyosodhattak meg mindazok, akik 2018. december 8-án részt vettek a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonának Árnyékban Alapítványa által szervezett bálon. A közösségi lakhatásra való áttérés, az új TL házakba való költözés küszöbén áll a nagyintézmény 140 lakója. A rendezvény a kiváltás támogatásának jegyében zajlott és remek alkalmat teremtett arra, hogy a környéken és a településen élő emberek ismét halljanak az intézményben élő fogyatékos emberekről, illetve az ott dolgozókról.

A bál szervezőinek nem titkolt célja az Alapítvány anyagi helyzetének megszilárdítása mellett a Kéthelyen, Öreglakon és Somogyváron – a kiváltási helyszíneken – élő lakosok megszólítása volt. Egyrészt ismertebbé kellett válniuk ahhoz, hogy a hozzátartozókon és a felajánlott 1%-os támogatásokon túl további bevételekre tegyenek szert, amit a lakók kulturális, szabadidős és a Támogatott Lakhatásra (TL) történő felkészítésére, valamint az életminőségüket javító eszközök beszerezésére fordíthatnak. Másrészt lehetőséget teremthettek arra, hogy a résztvevők a közös élmény erejével, életközeli tapasztalatokat szerezzenek a lakókról, az intézmény munkatársairól.

A 250 mosolygós arcú, a kiváltás ügyét támogató bálozó jelenlétéhez elengedhetetlen volt, hogy a kéthelyi otthon dolgozói megszólítsák barátaikat, ismerőseiket: ismerjék meg egymást jobban és érezzék jól magukat a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona lakóival egy közösen eltöltött, szórakoztató estén. Készültek 1000,- és 500,- forint névértékű támogató jegyek is, melyek eladásában szintén segédkeztek a fogyatékos embereket segítő szakemberek. Ezeket azoknak a lakosoknak ajánlották, akik nem tudtak részt venni a bálon, de az Árnyékban Alapítványt és annak céljait támogatják. Számos tombolanyeremény felajánlást gyűjtöttek, termet rendeztek és díszítettek, ínycsiklandó vacsorát főztek és nem utolsó sorban a lakókat is felkészítettek az estét megnyitó színvonalas műsorra.

A jótékonysági mulatság este 7-től hajnalig tartott, melyet a marcali kisiskolás néptáncosok, egy lakói köszöntő vers és az intézményben élők által előadott keringő nyitott meg. Több mint 100 tombolanyeremény talált gazdára, melynek köszönhetően több százezer forinttal gyarapodott az Alapítvány kincses ládája.

A résztvevők pedig egy felejthetetlen, a közösségi összefogás eredményeként létrejött csodálatos bál emlékével lettek gazdagabbak, mely most is fényesen igazolta a Mácz István által is megfogalmazott örök igazságot:

„Nagyobb öröm adni, mint kapni.
Ha megpróbálod, majd megérzed.
Ma. Holnap. Mindennap.
A szeretet örömmel ajándékoz meg.”

A kiváltás bál sikerén felbuzdulva a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona Árnyékban Alapítványa a jövőben is tervez közösségi programokat, ahol további lehetőség adódik a találkozásra, ismerkedésre a fogyatékos emberek és a befogadó települések lakói között, ezzel segítve a lakóközösségek fejlődését és a befogadó légkör kialakulását.

További információk a projektről