A kiváltás után – önálló életvitel a pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek számára

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. egy 3 tagú magyar szervezetből álló konzorcium vezetőjeként a TEMPUS Közalapítványnál 19.410 € támogatást nyert az A kiváltás után – önálló életvitel a pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek számára című program megvalósítására:

A projektet megvalósító konzorcium tagjai:

  • Kézenfogva Alapítvány (Magyarország)
  • Szigony-útitárs a Komplex Pszicho-szociális Rehabilitációért Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország)

 

Projektidőszak: 2014. december 1. – 2015. november 30.

A projekt két, továbbképzéssel egybekötött külföldi tanulmányút köré épül. A konzorciumi tagok 1-1 munkatársa, továbbá 6 hazai, a kiváltás ügyében szaktekintélynek számító szakember (összesen 9 fő) előbb 2015 májusában az olaszországi Triesztben működő Polisportiva Fuoric’entro, majd 2015 júniusában a németországi Erfurtban található Trägerwerk Soziale Dienste in Thüringen GmbH intézményébe látogatott el egy-egy 10 napos szakmai továbbképzés keretében.

A fogadó intézmények közül az olasz már jelentős tapasztalattal bír a közösségi pszichiátriai szolgáltatások nyújtásában, míg a német 2006 óta szervezi, alakítja a bentlakásos intézmények lebontását követő közösségi szolgáltatást. Mindkét fogadó szervezet egy olyan újszerű, Magyarországon eddig nem ismert módszertant alkalmaz, amely eredményeinek köszönhetően nagy százalékban képesek (re)integrálni a pszicho-szociális fogyatékossággal élő személyeket a „való életbe”. Az olasz partner a labdarúgásra, és más csapatjáték örömeire fűzve igyekszik teljes életet biztosítani kliensei számára, míg a német partner a szolgáltatások komplex megszervezésével, a lakásokba kiköltöző fogyatékos személyek számára egy teljes, közösségi támogató rendszer működtetését tudja bemutatni.

A tanulmányutakat alapos felkészítő programok előzték meg, míg a projekt eredményeként, illetve a továbbképzések során tanultak és tapasztaltak tanulságai alapján a résztvevő szakemberek együttes erővel egy új, a pszicho-szociális fogyatékossággal élők számára kialakításra kerülő képzési tematikát dolgoznak ki.

Eredményként tervezzük, hogy a résztvevő szakemberek és munkatársaik módszertani ismeretei bővülnek, egyéni szükségletfelméréshez használatos további eszközöket ismerhetnek meg, az egyéni igényekre épülő, működő gyakorlatot ismerhetnek meg.

A projekt céljai:

A közösségi lakhatást segítő szolgáltatást meghatározó elemek

  • gyakorlatban történő megismerése,
  • az adaptáció lehetőségének megvizsgálása,
  • az ezekhez kapcsolódó felkészítés tervezése és ajánlás készítése a bevezetésre az intézményi férőhely kiváltásban érintett szakemberek képzésébe és a szolgáltatások bevezetésére az intézményekben.