A sorstárs segítők szerepe a lakófelkészítő munkában

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt (EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001) Lakók Támogatása Csoportja folyamatosan új partnerségi együttműködések kialakításán munkálkodik. Azon igyekszik, hogy a kiváltás és közösségi befogadás témában jártas tapasztalati szakembereknek teret, megszólalási lehetőséget, kapcsolódási pontokat teremtsenek a projektben. Ebben a szellemiségben tartott immár 6. alkalommal Kiváltás Klubot a Csoport a kiváltás előtt álló zalaapáti intézményben, ahol fontos szerepet kaptak a sorstárs segítő tapasztalati szakértők is.

A Lakók Támogatása Csoport július 16-án a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) fenntartásában működő Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményben járt két tapasztalati szakértő kíséretében. Az intézmény 72 férőhelyen biztosítja pszichiátriai diagnózissal rendelkező ellátottak otthoni gondozását.

A lakók érdeklődését rendkívüli módon felkeltette a csobánkai Támogatott Lakhatásban (TL) élő tapasztalati szakértő beszámolója, legfőképpen mikor arról számolt be, hogy milyen színesek, és tartalmasak a hétköznapjai kiköltözés óta. Matskássy Pál beszélt arról, hol dolgozik, és mit csinál munka után: „Járok tornázni, kéthetente a Salva Vita klubba, csütörtökönként szokott lenni capoiera edzés, vasárnap misére is szoktam járni.”

2019 júniusában érkezett a Lakók Támogatása Csoport új tapasztalati szakértő kollégája, Matskássy Pál, aki egy TL-ben élő fiatalember. Önkéntesként már korábban is részt vett a Csoport felkereső látogatásain, a Kiváltás Klubok alkalmával. Pali közvetlensége, természetessége, önálló életviteléről szóló élménybeszámolója a kiváltást megvalósító intézmények lakóira és dolgozóira is egyaránt lelkesítően hatott.

A zalaapáti intézmény lakóinak számára ezzel együtt nem tűnt távolinak a tapasztalati szakértő által felvázolt életút, mivel tevékenyen, eredeti elképzelések mentén készülnek a Támogatott Lakhatás éveire. Önszerveződő módon, egy-egy lakótárs vezetésével tartanak saját maguk számára csoportfoglalkozásokat, beszélik át az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket, rendszeres kapcsolatot ápolva a Lakók Támogatása Csoport tagjaival.

A TÁRS projekt szakembereiből álló csoport különös figyelmet fordít arra, hogy az egyéni igényeket megismerve, személyre szabott szakmai szolgáltatásokat, innovációkat közvetítsen a Kiváltás Klubok során. A közös gondolkodásnak köszönhetően – több hónapos előkészítő munka eredményeként – , kerülhetett sor még ugyanezen a napon az első önsegítő, hanghalló alkalom megtartására, Gallai István tapasztalati szakértő vezetésével. A sajátélményű csoportban a pszichoszociális érintettek, hanghallással élő kliensek sok gyakorlati ötletet kaptak megküzdési stratégiáik bővítéséhez az Ébredések Alapítvány munkatársától.

További információk a projektről