A TÁRS projekt Bélapátfalván is kutatott

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Novemberben Bélapátfalvára és térségébe látogatott el a TÁRS projekt Kutatási Munkacsoportja, ahol a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézetében folytatódott a kutatás az intézményi férőhely kiváltás második szakaszának előkészítése céljából. A kutatási tapasztalatokból januárban összegző szakmai anyag készül.

A képen egy emeletes ház látható egy fenyőfa mellett. A kerítésen a 44-es házszám látható.Az intézményi férőhelykiváltás előző szakaszában a Bélapátfalvai Idősek és Fogyatékosok Otthona volt az egyetlen olyan intézmény, ahonnan kizárólag hat-tizenkét fős házakba és lakásokba költöztek ki az intézmény lakói. A 150 fő enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő ember 5 településre (Bélapátfalva, Nagyvisnyó, Mónosbél, Szilvásvárad, Bükkszentmárton) költözött, így itt valósult meg a legtöbb településre történő kiváltás. Mindezek együttesen szolgálják a minél teljesebb integráció megvalósulását és fontos tapasztalatot jelentenek a következő kiváltási szakaszban részt vevő intézmények számára.

A bélapátfalvai kutatás keretében a TÁRS projekt szakemberei a kiváltásban érintett szereplők mind szélesebb körét igyekeztek megszólítani tapasztalataik feltárása céljából, valamint az új támogatott lakhatásokba költöző lakóközösségekkel fókuszcsoportos interjúkat, az ott dolgozó szakemberekkel, fenntartóval szakértő interjúkat, a helyi politikai vezetővel és lakossággal egyéni interjúkat készítettek.

2017 januárjában a kiváltás első körében részt vevő hat intézmény kutatási tapasztalataiból egy összegző szakmai anyag készül. A kutatási tapasztalatok összegzése lehetőséget biztosít arra, hogy a második körben megvalósuló kiváltási folyamatba becsatornázásra kerüljenek a korábbi tereptapasztalatok. Ez azért is szükséges, mert a kiváltás komplexitásából adódóan számos olyan kérdés merülhet fel, melynek megválaszolása is komplex segítségnyújtást igényel a TÁRS projekt részéről.

További információk a projektről