AAK-Módszertani Központok nyíltak a MONTÁZS projekt keretében

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az EFOP 1.9.2. VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú MONTÁZS projekt keretében 2019. június 1-től három helyszínen AAK-módszertani szolgáltatások érhetők el. A szolgáltatások célcsoportja az AAK (augmentatív és alternatív kommunikáció) szükségletű személyek, akiknél az érthető beszéd és/vagy írásos kommunikáció átmeneti vagy tartós hiánya következtében súlyosan károsodott kommunikációs funkciók pótlása különböző AAK-eszközök és módok használatával oldható meg. Az AAK-eszközök alatt a különböző üzenethordozó eszközöket, kommunikációs stratégiát és technikát, valamint az ezeket kiegészítő segédeszközöket értjük.

A szolgáltatásokat igénybe vevők jellemzően a következő célcsoportokból kerülnek ki: szülési agyi károsodással, intellektuális képességzavarral, autizmussal élők; fejlődési apraxiák, diszfáziák, afáziák, traumás agykárosodás, egyéb agyi történések, illetve szájberendezést érő traumák következtében sérültek.

Az AAK-Módszertani Központok a projekt anyagi és szakmai támogatásával 2019. június 1-től 2020. december 31-ig működnek szakemberek és adminisztratív munkatársak közreműködésével.

A szolgáltatás formái

  1. Kommunikációs képességek és készségek felmérése – ez az első lépés, mely során a szükségletek és a fejlesztendő területek meghatározásra kerülnek.
  2. AAK-fejlesztés és tanácsadás – az AAK-eszközök és módok kiválasztása, betanítása, a használhatóság monitorozása rendszeres és/vagy időszakos konzultációk alkalmával az egyéni igények figyelembevételével.
  3. Eszközkölcsönzés – az AAK-eszközök kipróbálása, kölcsönzése. A speciális eszközök között megtalálhatóak különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök is. Az eszközpark beszerzése a MONTÁZS projekt keretében történt.
  4. Speciális kommunikációs segítő szolgáltatás – ez a szolgáltatás a mindennapi élethelyzetekben segíti az AAK-szükségletű személyeket. Célja a speciális, személyre szabott kommunikációs akadálymentesítés. A speciális kommunikációs segítő a kommunikációs folyamatokban egyfajta „tolmácsszerepet” tölt be.

 

Elérhetőségek

A szolgáltatás térítésmentes, jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet:

  • DebrecenDebrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája

Cím: 4029 Debrecen, Pacsirta u. 51.
Tel.: 52/530-027
E-mail: aak.debrecen@fszk.hu
Koordinátor: Győri Zsófia

  • KaposvárMozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete

Cím: 7400 Kaposvár, Iszák u. 42.
Tel.: 82/512-539; +3630/266-0270
E-mail: aak.kaposvar@fszk.hu
Koordinátor: Dr. Hegedüs-Beleznai Csilla

  • SzegedGEMMA Iskola Nonprofit Közhasznú Kft.

Cím: 6724 Szeged, Bakay Nándor u 50.
Tel.: 62/891-800; +3630/266-0973
E-mail: aak.szeged@fszk.hu
Koordinátor: Péntek Imréné

A projekt keretében további három AAK-Módszertani Központ megnyitását tervezzük.

A szolgáltatásokkal kapcsolatban további információt kérhet az aak.szolgaltatas@fszk.hu címen.

További információk a projektről