Akinek már valóság – Támogatott lakhatásban élő, új tapasztalati szakértő a TÁRS projektben

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt lakótámogatással foglalkozó csoportja 2021 márciusában ismét bővült egy tapasztalati szakértővel. Új segítőnk tavaly októberben költözött támogatott lakhatásba, ezt megelőzően mintegy 9 évig bentlakásos intézményben élt. A kiváltásra irányuló munkájában az motiválja, hogy a nagyintézményekben lakó fogyatékos embereket segítse, ráhangolja a kiköltözésre, illetve a hozzá hasonlóan már TL-ben élőkkel tapasztalatokat cseréljen. Közreműködésével a pszichoszociális fogyatékossággal élők szempontjait a TÁRS projekt hitelesen, az érintettek személyes igényeire érzékenyen reagálva tudja képviselni.

Mi marad meg a biztonságot jelentő, a nagyintézményben megszokott mindennapokból? Milyen újdonságok várhatóak az új lakhatási formában, a támogatott lakhatás szolgáltatást biztosító házban? Milyen változásokkal jár együtt az egyén és a kisközösség életében ez a folyamat? A kiköltözés előtt állókat mindenekelőtt ezek a kérdések foglalkoztatják. Új tapasztalati szakértőnk jól értelmezhető, gyakorlatias példákkal mutatja be saját hétköznapjait, kiemelve az ő életében bekövetkezett előnyöket az intézményi élethez képest, ezzel új perspektívákat mutatva hasonló helyzetben lévő embertársainak.

„Többen is vannak közülünk, akik a kiköltözéskor tapasztalt állapotukhoz, a mindennapi élethez való hozzáállásukban rengeteget fejlődtek. Hihetetlen talán, de a ház fenntartása, üzemeltetése, mindennapjaink megélése, előhozott belőlünk olyan képességeket, amelyek az intézményi életben nem kaptak teret, nem volt rájuk szükség, ezért lappangtak csak bennünk” – összegezte az elmúlt félévben átélt tapasztalatait a TÁRS projekt új tapasztalati szakértő kollégája.

Milyen új képességek jöhetnek elő a támogatott lakhatásban? Azok számára, akik családjukban, akár gyermekkoruktól kezdve, folyamatosan kiveszik a részüket mindenben, például a házimunka vagy a tavaszi kertrendezés természetes dolog. Viszont a nagyintézményből kiköltöző fogyatékos emberek számára mindez óriási lehetőség és öröm. Önmagukkal kapcsolatos felfedezés, hogy „meg tudom csinálni, képes vagyok rá.” A támogatott lakhatásban lakók a természettel újra közeli kapcsolatba kerülhetnek, többet tartózkodhatnak a szabad levegőn, ami egyaránt jót tesz testi-lelki egészségüknek.

Tapasztalati szakértő kollégánk az online csoportok alkalmával beszél a mindennapokhoz tartozó, praktikus tudnivalókról, többek között a takarítás és mosás megszervezéséről, főzési lehetőségekről, kertészkedésről, bevásárlásról a karantén idején, utazásról, pénzkezelésről, térítési díj fizetésről. Megosztja azokat a praktikumokat, amik náluk beváltak. Történeteket mesél, élményeket oszt meg a saját támogatott lakhatás szolgáltatást biztosító otthonában zajló közös ünnepi készülődésekről, a közösségi élet és az összetartozás erősödéséről. Alkalomadtán okos telefonja kamerájával meg is mutatja a klubon résztvevőknek a TL ház helyiségeit, saját szobáját, fürdőjét, vagy az étkezőt, nappalit, kamrát. Mindez nagy élményt, osztatlan sikert arat a csoporttagok körében.

A lakótámogató munka fő kihívása az elmúlt egy évben a kiköltözésre váró emberek kitartásának, motivációjának fenntartása volt, különösen a karantén időszaka idején, amikor minden olyan bizonytalan volt. Éppen ezért nagy öröm, hogy rövid felkészítést követően a TÁRS projekt új tapasztalati szakértője intenzíven bekapcsolódott a kiscsoportos online felkészítő beszélgetésekbe. Nagy szükség van a munkájára, hiszen a lakótámogatási alkalmakat a kiköltözések számának rohamos növekedésével összhangban, akár heti 3-4 alkalommal is igénybe veszik a projekt keretein belül az intézmények. A lakótámogatással foglalkozó kis csoport így már 5 állandó fővel, egyre inkább célcsoport-specifikusan, a felmerülő igények szerint végzi kísérő, támogató munkáját.

A visszajelzések szerint, a sajátélményű, változatos módszerek alkalmazása és a valóságos tapasztalatokra épülő beszélgetések együttesen és aktívan hozzájárulnak mind az intézményben élő ellátottak, mind pedig az őket segítő mentálhigiénés szakemberek sikeres felkészüléséhez.

 

További információk a projektről