Ápoló-gondozó munkatársak felkészítése a kiváltási folyamatra

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020December 5-én zárult a TÁRS Projekt keretén belül megvalósuló Szociális ápoló-gondozó szakemberek alapozó felkészítése a szociális intézmények férőhelykiváltása folyamatával és támogatott lakhatással kapcsolatos alapelvek alkalmazására című képzéssorozat, amelynek során az EFOP 2.2.2-17 pályázati konstrukció által támogatott intézmények munkatársai kaptak hasznos információkat a kiváltás folyamatáról, a rájuk váró feladatokról.

A TÁRS Projekt – mint a magyarországi intézményi férőhelykiváltás folyamatának módszertani támogatója – kiemelten fontosnak tartja a kiváltást megvalósító intézmények munkatársainak képzését, ezáltal is segítve felkészülésüket a változásokkal járó kihívásokra. Az intézményvezetők, leendő esetfelelősök, ápoló-gondozó munkakörben dolgozó munkatársak a TÁRS Projekt képzési palettáján tájékozódhatnak a lehetőségekről.

A „Szociális ápoló-gondozó szakemberek alapozó felkészítése a szociális intézmények férőhelykiváltása folyamatával és támogatott lakhatással kapcsolatos alapelvek alkalmazására” című minősített képzés (engedély száma: E-000892/2014/D013) segítségével az intézmények ápoló-gondozó munkatársai a kiváltás megvalósításához szükséges tudásukat bővíthették. A felkészítések helyszínét EFOP 2.2.2-17 pályázati konstrukció által támogatott intézmények biztosították, a képzések ütemezése az ő igényeikhez igazodott. Így 2018 májusától december elejéig 26 intézményi telephelyen, összesen 37 alkalommal, 700 fő munkatársat ért el a TÁRS Projekt. Bár a résztvevők eltérő alapokról indultak, a nyitottság, az aktivitás jellemezte a felkészítési napokat. Az oktatók minden esetben a dolgozók már meglevő tapasztalataira építettek, ezzel ösztönözve bevonódásukat, erősítve kiváltás iránti elköteleződésüket.

A képzés során a résztvevő szociális ápoló-gondozó szakemberek alapvető ismereteket szereztek a szociális intézmények férőhelykiváltási folyamatáról mind rendszerszinten, mind intézményi szinten. Körbejárták, miért indult el a kiváltás, mi a jogszabályi háttere, kik a szereplői, mik az előnyei a megvalósításnak. Megismerték a Támogatott Lakhatás (TL) szolgáltatás alapelveit, és a hozzá kapcsolódó legfontosabb fogalmakat (mint például önálló életvitel – egyéni szükségletekhez illeszkedő támogatás, támogatott döntéshozatal, személyközpontú szolgáltatás). Mindeközben egyre inkább kikristályosodott saját szerepük a folyamat előkészítésében, megvalósításában, és később a fenntarthatóságban.

Ez a képzési sorozat decemberben ugyan lezárult, de 2019 tavaszától újabb, a Támogatott Lakhatás szolgáltatással kapcsolatos képzésekkel várja a TÁRS Projekt az intézmények munkatársait. Az intézmények a meghirdetett képzésekről – az eddigi gyakorlatot követve – emailben kapnak majd további tájékoztatást. Emellett az FSZK Nonprofit Kft aktuális képzési hirdetményei – köztük a TÁRS Projekt képzései – megtekinthetőek az FSZK honlapján.

További információk a projektről