„Az életem a példa” – Tapasztalati szakértők a közszolgáltatási képzéseken

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés kiemelten fontos a fogyatékos emberek számára. Ebből kifolyólag az FSZK MONTÁZS projektje a közszolgáltatás különböző területein gyakorlati ismereteket nyújtó képzéseket indít a 2019-es évben.

A kiemelt projekt Hálózatfejlesztési munkacsoportja olyan képzéseket szervez, ahol a gyógypedagógia, valamint az egyenlő esélyű hozzáférés területén jártas szakemberek és tapasztalati szakértők tartanak közösen előadást.

A képzések érdekessége, hogy a tapasztalati szakértők a saját életútjukon keresztül, egy prezentációban mutatják be életüket, feladataikat az FSZK munkavállalóiként.

A résztvevők szimulációs gyakorlatokban saját tapasztalatokat is szerezhetnek, amelyek segítenek a fogyatékos emberek mindennapjainak jobb megismerésében.

A képzés során, a látássérülés területének feldolgozásakor meglepte a résztvevőket, hogy a Mennyire látsz valójában? kérdésre a tapasztalati szakértő egyszerű válasza az volt, hogy: „30%-ban látok, de igazából nem tudom mi a 100%”. A tapasztalati szakértő a résztvevőknek elmondta, hogy gyengénlátóként a tömegközlekedés igazi kihívás. A járatszámok ugyanis csak a megállóba érkezés pillanatában ismerhetők fel, az irodai munka során azonban igazi segítséget jelent neki a nagyító és olvasótévé, melyet az FSZK eszközkölcsönző rendszere biztosít számára (http://fszk.hu/szolgaltatasok/eszkozkolcsonzes/).

A képzés részét képezte egy Down-szindrómás tapasztalati szakértő elbeszélése is, ami alapján világossá vált a résztvevők számára, hogy milyen fontos is a Könnyen Érthető Kommunikáció.

A tapasztalati szakértők a képzés folytatásában a támogatott döntéshozatalról és a depresszióról mesélnek majd.

Az FSZK MONTÁZS projektje az év végéig további szakmai képzéseket szervez a közszolgáltatások különböző területein, melyekről a területileg illetékes fogyatékosságügyi tanácsadók és a Hálózati munkacsoport képzési munkatársai bővebb tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek.

Keresse munkatársainkat az alábbi linkeken található elérhetőségek bármelyikén.

http://www.efiportal.hu/hir/informacios-es-koordinacios-pontok/

http://fszk.hu/szervezet/szervezeti-egysegek/montazs-projekt-munkatarsak/

További információk a projektről