Az intézményben élő ellátottak véleménye segíti a közösségi befogadást

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt szakmai vezetője, Kiss Róza az országban működő, SZGYF által fenntartott, 50 férőhely feletti ápolást, gondozást nyújtó intézmények vezetőinek márciusban átadta azokat a szükségletfelmérő kérdőíveket, melyek az intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek véleményét, álláspontját képesek közvetíteni a szakemberek felé annak érdekében, hogy az EFOP-2.2.5 pályázati kiírás az ellátottak egyéni szükségleteinek figyelembevételével kerüljön kialakításra.

Az FSZK Nonprofit Kft. munkatársainak lehetősége nyílt egy olyan kérdőív elkészítésére, melyben az ellátottak kifejezhetik véleményüket, igényeiket a közösségi befogadással kapcsolatban. Hiszen a Támogatott Lakhatás, mint új szolgáltatási forma számos kérdést vet fel, melyek egy részének megválaszolására a legalkalmasabbak, azok az intézményben élők, akik részesei ennek a fejlődési folyamatnak.

Ezt támogatva március hónapban a TÁRS Projekt szakmai vezetője, Kiss Róza személyesen adta át a lakók szükségleteinek felmérését szolgáló kérdőíveket az országban működő, 50 férőhely feletti ápolást, gondozást nyújtó intézmények vezetőinek. Ennek eredményeképpen járt a Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

A kérdőívek lekérdezését az intézményben dolgozó szakemberek, az ellátottjogi képviselők, az FSZK munkatársai – fogyatékosságügyi tanácsadók, intézményi koordinátorok – segítik, segítették. A súlyos halmozottan fogyatékos (SHF), kommunikációjában akadályozott, illetve autizmus spektrum zavarban élő személyek véleményének kinyilatkoztatásában a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által delegált szakértők biztosítják a szakmai támogatást.

Fontos megemlíteni azt a példa értékű nyitottságot és együttműködési szándékot, ami a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) megyei kirendeltségek munkatársai, illetve az országban működő nagyintézmények vezetői és dolgozói részéről tapasztalható annak érdekében, hogy az intézményben élő fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek véleménye, álláspontja beépíthető legyen az EFOP 2.2.5. pályázati konstrukció kiírásába. Így ezúton is tisztelettel köszönjük a szakembereknek, hogy érezve a feladat fontosságát és az ellátottak érdekeit szem előtt tartva rugalmasan és gyorsan segítették munkánkat. Ennek köszönhetően a kérdőívek minden érintetthez eljutottak és a beérkező adatok feldolgozása folyamatosan zajlik.

A szükségletelmérő kérdőívekről további híradást itt olvashat.

További információk a projektről