Az Önálló Életvitel Európai Napján járt a TÁRS Projekt

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202014-ben, a fennállásának 25. évfordulóján az Önálló Életvitel Európai Hálózata kikiáltotta május 5-ét az Önálló Életvitel Európai Napjának. Ebből az alkalomból, 2019. május 5-én szerveztek az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatói a budapesti Európa Pontban egy tartalmas napot. A rendezvényen a TÁRS Projekt is képviseltette magát, ahol az önálló életvitel témájának egy szeletét, a Személyi Asszisztenciát körüljáró film vetítése és a szereplőkkel való beszélgetés is a program része volt.

Az ENIL (European Network on Independent Living), azaz az Önálló Életvitel Európai Hálózata a fogyatékossággal élő személyeket, illetve az önrendelkezést támogató szervezeteket, szövetségeseket tömörítő mozgalom. Legfontosabb célja a közösségi alapú lakhatás és az önálló életvitel feltételeinek elősegítése, így az akadálymentes környezet, a Személyi Asszisztencia szolgáltatás és megfelelő támogató eszközök biztosítása. Alapvetésnek tekintik, hogy az önrendelkezés joga mindenkit megillet. Az európai napot azért szervezik meg minden évben, hogy közelebb hozzák egymáshoz a fogyatékossággal élő személyeket és támogatóik helyi közösségeit, illetve hogy erősítsék a nemzetközi hálózatot.

Az Önálló Életvitel olvasatukban annyit jelent, hogy a fogyatékos személyek szabadon dönthetnek az életüket érintő kérdésekben és ezáltal ők irányíthatják saját életük alakulását. Ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni az egyik legfontosabb feladat, hogy minden érintett ember minőségi segítséget kapjon a mindennapokban és ennek köszönhetően az általa igényelt legnagyobb önállósággal tudjon élni. A Személyi Asszisztencia erre a célra létrehozott munkakör, ahol a fogyatékos ember irányításával egy segítő személy nyújtja a szükséges fizikális támogatást, továbbá igény szerint a döntések meghozatalában is segít.

Magyarországon az ELTE BGGYK oktatói – akik közül többen fogyatékkal élnek és saját költségen veszik igénybe a Személyi Asszisztens segítségét – nagy erőkkel dolgoznak ennek a támogató rendszernek a bevezetésén az ENIL szervezet támogatásával. Az Önálló Életvitel Napjára szervezett, magyarországi rendezvényen bemutatták a Döntés Szabadsága című új kisfilmet, amely a hazai Személyi Asszisztencia gyakorlati tapasztalatait járja körül.

A film levetítését követően Kamil Goungor jelentkezett be Görögországból – aki az Independent Living egyik társalapítója, az ENIL tagja – és köszöntötte a magyarországi Önálló Életvitel Napja résztvevőit, majd megosztotta saját gondolatát az önálló életvitel fontosságáról és az ehhez kapcsolódó Személyi Asszisztencia bevezetésének lehetőségeiről. Elmondta, hogy, „ha az embernek nincsen pénze, akkor jellemzően egy intézetbe kerül és még a legjobb intézet is csak intézet, s ez sosem jó. A másik lehetőség, hogy az ember a családjával marad vagy ha van annyi pénze, akkor maga fizeti a segítőit”  Kamilnak nagyon tetszett a magyar kisfilmben, hogy megszólaltak a Személyi Asszisztensek. Nagyon érdekesnek találta azt, hogy valamilyen módon a családhoz tartozónak érzik magukat a segítők, de ugyanakkor egyértelmű számukra, hogy „ez egy munkahely, munkavállalói státusz, ahol nem szabad teljesen bevonódni és tudni kell határokat is szabni.” Az érdekvédő szerint „nagyon sokszor azt gondolják az emberek, hogy ez egy utópia, mert ez a szolgáltatás nem mindenki számára alkalmas, nem mindenhol lehet megoldani ennek a szolgáltatásnak a létrehozását. Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem csak azoknak az embereknek alkalmas, akiket láttunk a filmen beleértve magamat is, hanem a nagyon magas támogatási szükséglet esetén is az egyik legjobb megoldás a Személyi Asszisztencia.” Bejelentkezésében felhozta példaként a világ egyik legnagyobb tudósát, Stephen Hawkingot, aki enélkül az attitűd nélkül valószínű, hogy egy intézetbe került volna, mert nem tudott kommunikálni – beszéd útján legalábbis – és egész napos asszisztenciát igényelt „de így hogy a megfelelő helyen és a megfelelő erőforrásokkal rendelkezett, így vált az egyik leghíresebb kutatóvá, tudóssá. Végül felvázolt egy svédországi jó példát is, ahol egy szervezet halmozottan fogyatékos embereket tömörít és mindannyian alkalmazzák, használják a Személyi Asszisztencia szolgáltatást. Mondandóját egy szlovéniai példával zárta motivációs célzattal, akik 20 évig harcoltak ezért a személyre szabott segítségért és 2019 elején sikerrel jártak, hiszen bevezetésre került.

A bejelentkezést és lelkesítő beszédet követően a levetített film főszereplői, Csángó Dániel és Antal Zsuzsa, illetve segítőik, Nóri, Andris és Robi osztották meg személyes tapasztalataikat a Személyi Asszisztenciáról, majd a résztvevőknek is lehetőségük volt kérdezni Tőlük.

Bejelentést tettek a szervezők egy pilot projekt indításáról is a magyarországi Személyi Asszisztencia szolgáltatás kérdéskörben. A programban néhány kiválasztott fogyatékos személyt fognak a mindennapi életükben támogatni Személyi Asszisztensek úgy, hogy nem nekik kell előteremteni a kapcsolódó költségeket. Ennek köszönhetően olyan fogyatékos emberek is fognak tudni asszisztenseket alkalmazni, akik számára eddig elérhetetlennek tűnt, hogy az önrendelkezési jogukkal éljenek.

Az előremutató rendezvény személyes üzenetek megfogalmazásával zárult. A TÁRS Projekt nevében köszönjük a szervezőknek, hogy méltóképpen megünnepelhettük ezt a napot, s hogy további muníciót adtak a résztvevőkkel együtt a mindennapi munkához a fogyatékos személyek önálló életvitelének támogatása érdekében!

Az Önálló Életvitel Napjáról további beszámolót itt olvashat.

További információk a projektről