Beszámoló az ATAAC konferenciáról

A képen Tóth Mónika, Miksztai-Réthey Brigitta és Kissné Czirják Zsuzsanna láthatóak a konferencia helyszínén. Egy képkeretben láthatóak, amire a konferencia neve (ataac) és időpontja (2017.9.13-15) van felírva.Az EFOP 1.9.2 projekten belül, a kommunikációjukban akadályozott személyek szolgáltatásfejlesztésére létrejött un. AAK munkacsoportból Tóth Mónika témavezető és Miksztai-Réthey Brigitta szakértő, valamint Kissné Czirják Zsuzsanna a Bliss Alapítvány munkatársa vettek részt a Zágrábban évente megrendezésre kerülő ATAAC (Assisstive Technology & Augmentative and Alternative Communication) konferencián, szeptember 13-15 között.

A konferencián az 500 résztvevő közül, a legtöbben a környező országokból érkeztek, akik közül jó néhányan előadóként is jelen voltak. Az előadások igen átfogóan érintették az AAK-t mind a felhasználói, mind a szolgáltatói oldalról, érintve az oktatási, egészségügyi és szociális szféra területeit is. Nagyon jó példákat láttunk nemcsak a nyugati országok gyakorlataiból, de szép számban a környező országokból is, kiemelve Lengyelországot, Horvátországot, ahol az AAK stratégia országos szinten már megtalálható, és folyamatosan terjeszkedik civil és állami szervezetek bevonódásával együtt.

A képen AAK kommunikációt segítő eszközök láthatóak (kommunikátor, billentyűzet).Az infó-kommunikációs technológiák közül kimondottan az AAK használó személyek számára fejlesztett eszközök igen széles választékát, mutatták be a kiállító cégek. Megjelentek a legújabb technológiák, a szemvezérlésű kommunikációs eszközök, valamint egyéb kiegészítő, a működést még hatékonyabbá tevő eszközök, pozícionálók, kapcsolók etc. Ezek mellett, a szoftverek, és azok felhasználhatóságáról számos előadásban hallhattunk.

A képen Tóth Mónika a magyarországi poszter előtt áll, melyen angol nyelven az AAK stratégia kerül bemutatásra.Mit hoztunk haza?

A fent említett projekt keretében országos szintű AAK szolgáltatások fejlesztése, kialakítása történik. A szakemberek többszintű képzés keretében kapnak felkészítést. Az AAK módszertani központokban komplex szolgáltatás, a felmérés, tanácsadás, eszközkölcsönzés valósul meg a tervek szerint. A konferencián mindezt egy poszteren be is mutattuk, és alkalmunk nyílt a régión belül kapcsolatok kiépítésére. Nagyon szeretnénk a későbbiekben, különösen a lengyel és horvát szervezetek közül néhányat közelebbről is megvizsgálni.

A konferencia inspirált, új ismereteket, ötleteket adott, nemcsak a jelenlegi munka, de a fenntarthatóság szempontjából is.

További információ az alábbi elérhetőségeken: http://www.ataac.eu/index.html

Tóth Mónika, kommunikációjukban akadályozott személyek ellátásának fejlesztése munkacsoport vezető  (toth.monika@fszk.hu)

További információk a projektről