EASPD online konferencia – Fogyatékos személyek foglalkoztatása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A fogyatékos személyek foglalkoztatásához vezető út nagyon változatos, hiszen sokféle foglalkoztatási lehetőséget és gyakorlatot igényel. Vannak kihívások és vannak valóban inspiráló gyakorlatok, amelyeket érdemes megismerni. 2020. május 4-én és 5-én az EASPD (Fogyatékos Személyek Szolgáltatóinak Európai Szövetsége) és a francia LADAPT (Egyesület a Fogyatékos Személyek Társadalmi és Szakmai Integrációjáért) – két nagy, a témában régóta aktívan tevékenykedő szervezet – „A foglalkoztatáshoz vezető út a fogyatékossággal élő személyek számára” című európai uniós konferencia szervezésével lehetőséget biztosított a szakemberek számára, hogy áttekinthessék, milyen újszerű megoldások vannak a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatására, különös tekintettel a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. A szakmai rendezvény keretein belül a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat a fogyatékos emberek munkavállalását hatékonyan segítő, általuk kipróbált jó gyakorlatokról.

A konferencián, amely a COVID-19 járványra való tekintettel, rendhagyó módon online szerveződött, a TÁRS projekt szakemberei is részt vettek.

A rendezvény célul tűzte ki, hogy nyomatékosan felhívja a figyelmet a fogyatékos személyek munkához való jogára, valamint arra, hogy a járvány hatásaitól sújtott munkaerőpiaci körülmények között fokozottan szükséges, hogy az Európai Unió és egyes tagállamai támogassák ennek a nehéz helyzetbe került csoportnak a tagjait is.

Mindkét nap délelőttjén „plenáris ülések” zajlottak. Ezek keretében az előadók felvázoltak néhány innovatív lehetőséget, melyek elősegíthetik a célcsoport számára a nyílt piaci munkavégzést, illetve szakpolitikai ajánlások hangzottak el a következő Európai Fogyatékosságügyi Stratégia fontos eleme, a befogadóbb munkaerőpiac létrehozására vonatkozóan.

A konferencia első napján – a rendezvény témájához jól kapcsolódóan – nyilvánosságra hozták a „Foglalkoztatás Mindenkinek Díj” nyerteseit. Hiszen már negyedik alkalommal gyűjti az Employment for All Award azokat az ígéretes gyakorlatokat megvalósító szervezeteket, akik innovatív és inspiráló módon segítik a fogyatékkal élő személyeket a nyílt munkaerőpiacra való belépésre. Ebben az évben az osztrák Dafür szolgáltató és a spanyol Grupo Sifu munkáltató kapta a díjat.

Mindkét nap délutánján párhuzamosan több műhelymunka zajlott, melyeken jó gyakorlatokat ismertettek és olyan kérdéseket vitattak meg, amelyek a nyílt munkaerőpiaci elhelyezéssel kapcsolatban merültek fel, így például:

  • Mi a szolgáltatások szerepe ebben a folyamatban?
  • Hogyan tudjuk a legjobban támogatni az egyént a munkakeresésben?
  • Hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy a fogyatékos munkavállalók munkavállalói jogait tiszteletben tartják a munkáltatók?
  • Hogyan vonjuk be az összes érdekelt felet a változás elfogadásába, megértésébe az egyén számára nyújtott átfogó közösségi támogatás biztosítása érdekében?
  • Hogyan lehet a legjobban a piaci gondolkodást és a különféle technikai lehetőségeket (tablet, számítógép, saját fejlesztésű eszközök) alkalmazni a szociális területen?

A COVID-19 járvány minden bizonnyal sok változást hoz majd a fogyatékos személyek foglalkoztatásában is, ezért is hangsúlyozta Jim Crowe, az EASPD elnöke, hogy „Jelenleg fontosabb, mint valaha, hogy mindannyian együttműködjünk, ösztönözzük egymást arra, hogy új, kreatív módszereket találjunk a foglalkoztatásban a fogyatékos személyek számára.”

A konferencián elhangzott jó gyakorlatokból a TÁRS projekt egy összefoglaló kiadvány elkészítését tervezi, mely hasznos olvasmány lehet majd a témával foglalkozó szakemberek számára.

További információk a projektről