Egy hiánypótló kutatás eredményei

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány által közösen megvalósított „New dimension in social protection towards community based living” (Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában) című projekt keretében a feladattal megbízott TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. elkészítette a „Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban” című zárótanulmányát, melyet örömmel osztunk most meg az arra fogékony közönséggel.

Ahogyan az a tanulmány címéből is kiderül, a kutatás a különböző fogyatékossággal élő emberek életminőségét és ellátási költségeit vizsgálta és hasonlította össze aszerint, hogy a fogyatékos személyek családjukkal, nagy intézményben vagy lakóotthonban élnek. Ilyen átfogó és ilyen mélységű, a fogyatékos személyek életminőséget és az ellátási költségeket ennyi célcsoportban és lakhatási formában egyszerre vizsgáló kutatás nemcsak Magyarországon nem valósult meg eddig, de európai és világszinten is szinte abszolút kuriózumnak számít.

A projekt további célja, hogy a kutatás és a tanulmány tapasztalatai, eredményei valódi felhasználásra kerüljenek, amelynek érdekében a projektvezetés összesen 9 szakértőt bízott meg azzal, hogy három munkacsoportban konkrét szakmapolitikai ajánlásokat fogalmazzanak meg a Minisztérium felé, nagyrészt éppen e tanulmány eredményeire alapozva.

További információk a Progress - Új dimenziók projektről