Érdekvédelmi Fórum a 2017. évi együttműködések tükrében

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018. március 9-én megtartotta újabb érdekvédelmi fórumülését az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektje, széleskörű civil nyilvánosság előtt. A szakmai találkozó fókuszában a Projekt előrehaladásáról való 2017. évi beszámoló és az érdekvédelemmel való együttműködés volt. A résztvevők előremutató párbeszédet folytattak Szebenszki Jánossal, az intézményi férőhely kiváltást megvalósító egyik pályázó, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával, és betekintést nyerhettek a TÁRS Projekt „TL lakók élete a közösségben” című kisfilm sorozatába is.

A találkozón a kiváltás iránt általában érdeklődést mutató érdekvédelmi szervezetek – FESZT, ÉTA Szövetség, Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, Autisták Országos Szövetsége, Ébredések Alapítvány – mellett ez alkalommal a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) és Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) képviselői is részt vettek.

A kiváltási folyamat kereteinek, ezen belül a TÁRS Projekt 2017. évi előrehaladásának ismertetése mellett az FSZK Nonprofit Kft. szakemberei beszámoltak a 2017-es év érdekvédelmi szereplőivel folytatott együttműködésekről.

Forrás: FSZK archívum

A megszokott napirendi pontok mellett a civil szervezetek képviselőinek lehetőségük volt közvetlenül, fenntartói szemszögből betekintést nyerni a kiváltási folyamat megvalósításába: Szebenszki János, az IRMÁK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztató beszámolóját nagy érdeklődés kísérte. Szó esett a TÁRS Projekttel való együttműködésben rejlő lehetőségekről. A résztvevők hiteles képet kaphattak az előkészítés nehézségeiről, beleértve a Támogatott Lakhatás (TL) szolgáltatás keretében épülő házak telkeinek keresésére irányuló erőfeszítésekről, a lakossági ellenállásig a fogyatékossággal élő emberek településbe integrálása kapcsán. Szuggesztív, lelkesítő előadásmódja professzionális menedzser szemléletű hozzáállásról tett tanúbizonyságot, melynek fókuszában a fogyatékos emberek szempontjait előtérbe helyező szakmai megközelítés áll.

Az érdekvédelmi tevékenység bemutatásán belül az érdekvédelmi tanácsadói hálózat tevékenységéről is kaptak tájékoztatást az Érdekvédelmi Fórumon megjelentek, melyhez a tanácsadói munkájukból hozott konkrét példáikon keresztül jól tudtak kapcsolódni a FESZT, illetve az AOSZ képviseletében megjelent érdekvédelmi tanácsadók.

A résztvevők tájékoztatást kaptak a „TL lakók élete a közösségben” című kisfilm sorozatról is, mely kiemelten az intézményi férőhely kiváltásban érintett, a jövőbeli befogadó települések lakóit szólítja meg. A TÁRS Projekt Kiváltás TÁRS YouTube csatornáján megtekinthető filmek célja, hogy segítse a kiváltási folyamat megértését, továbbá a fogyatékos, pszichoszociális fogyatékos és szenvedélybeteg emberek megismerését.

Az FSZK Nonprofit Kft., így a TÁRS Projekt vezetése  kiemelten fontosnak tartja a transzparens működést, a civil kapcsolatok elmélyítését. . Az kiváltásban érintett intézményi lakók érdekvédelmének biztosítása, a „Semmit róluk nélkülük” elv érvényesítése kiemelt szempont a Projekt megvalósítása során, hiszen ők a kiváltás elsődleges szereplői.

A következő fórum meghirdetése május közepén várható, melynek ígérete szerint vendége lesz Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) főigazgatója.

További információk a projektről