Érzékenyítő nap a Kalász Suliban – Iskolásokat érzékenyítettünk

2017. május 12-én a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába látogatott az FSZK Nonprofit Kft. csapata, amely egy a fogyatékossággal kapcsolatos érzékenyítő nap keretében, különböző játékos feladatokon keresztül ismertette meg az iskola 5-8. osztályos diákjait a fogyatékos emberek élethelyzeteivel, általuk használt segédeszközökkel.

Az esemény célja a másság elfogadása, az egymás iránti tisztelet és megértés előmozdítása, a fogyatékos személyekkel szembeni előítéletek lebontása, az érzékenyítés és a szemléletformálás mellett az volt, hogy a fiatalok merjenek és tudjanak kommunikálni, segíteni, ha fogyatékos személyekkel találkoznak.
Érdekesség, hogy tavaly egy másik budakalászi általános iskolában, a Szentistvántelepi Általános Iskolában tartott Társaságunk – több másik szervezettel karöltve – egy hasonló érzékenyítő napot. A jelek szerint jó híre ment a programnak, hiszen a 2016-ban meglátogatott iskola ajánlott minket a Kalász Sulinak, ennek köszönhettük az idei meghívást.

A fiatalok az érzékenyítő program keretében különböző állomásokon kerülhettek közelebbi kapcsolatba az egyes fogyatékosságtípusokkal, és nyerhettek betekintést a hallássérültek, a látássérültek, vagy épp az autizmus spektrumzavarral élők sajátos világába.
A gyerekek a szájról olvasástól és a jelnyelvtől kezdve a szájjal, illetve lábbal rajzoláson át a dombor nyomtatásig, és az autisták által használt napirendi kártyákig számos játékos feladattal ismerkedhettek meg az érzékenyítő nap során, és Társaságunk dolgozói számára is felüdülést jelentett látni a sok-sok lelkes, tudásra szomjas, segíteni vágyó tekintetet, valamint az őszinte mosolyt és jó kedvet a gyerekek arcán.

A visszajelzések alapján a program elérte a célját, a gyerekek élményekkel és tudással felvértezve, a munkatársak feltöltődve és megújult hivatástudattal térhettek haza. Reméljük, a jövőben is több iskolába ellátogathatunk még hasonló érzékenyítő napok keretében.

A programról képek is készültek, amelyet az iskola honlapján a Galéria menüpontban találhatnak meg a kedves érdeklődők.