Foglalkozási Rehabilitációs Szakmai Napok

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt a 2019-es év első felében, Foglalkozási Rehabilitációs Szakmai Napok keretein belül, az ország 6 pontján biztosított látogatási lehetőséget foglalkoztatási jó gyakorlattal rendelkező szervezeteknél az intézményi férőhely kiváltásban részt vevő, 50 főnél magasabb ellátotti számú bentlakásos intézményből érkező szakemberek számára. A hasznos, gyakorlatias tapasztalatcserék folytatása szeptembertől várható.

A TÁRS projekt célja a kiváltásban érintett szakemberek, vezetők szakmai – módszertani támogatásának biztosítása. Ennek keretében többek között olyan tevékenységeknek ad helyet, amik elősegítik a szakmaközi együttműködéseket, jó gyakorlatok megismerését, partnerkapcsolatok kialakítását és az egymástól való tanulást. A Foglalkoztatási Munkacsoport ennek szellemében szervezte meg Foglalkozási Rehabilitációs Szakmai Napjait.

A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja – a foglalkozási rehabilitációs szakértői tevékenység keretein belül – olyan szervezetek meglátogatására biztosít lehetőséget, melyeknek foglalkoztatására jó gyakorlatként tekinthetünk. Ez év első felében hat helyszínt látogathattak meg az érdeklődők:

  1. IRMÁK Nonprofit Kft – Albertirsa
  2. Mozgáskorlátozottak Somogy megyei Egyesülete – Kaposvár
  3. „Tóparti Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézménye – Tiszabura – Pusztataskony
  4. Regens Wagner Közhasznú Alapítvány – Balatonmáriafürdő
  5. Zsibriki Drogterápiás Intézet – Zsibrik
  6. Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény – Tordas

A szakmai napokra 16 – az intézményi férőhely kiváltásban részt vevő, 50 főnél magasabb ellátotti számú bentlakásos – intézményből érkeztek szakemberek, akiknek lehetőségük volt megnézni, hogyan működnek azok a példaértékű, fogyatékos személyekre vonatkozó foglalkoztatási gyakorlatok és elvek, amikről korábban csak elméletben hallottak.

A látogatás résztvevői rengeteg praktikus tanácsot kaptak, többek között arra vonatkozóan, hogyan vonják be az új munkavállalókat a foglalkoztatásba, továbbá hogyan motiválják őket, ahogyan arról is kiemelt szó esett a szakmai látogatások alkalmával, hogy miért fontos, hogy a különböző műhelyekben (pl. kerámia, varroda) szaktudással rendelkező szakemberek dolgozzanak. A szakemberek hallhattak a partnerségek kialakításának fontosságáról, új foglalkoztató elindításának nehézségeiről, a munkavállalók képességeihez igazított foglalkoztatási formák kialakításáról és az előállított termékek értékesítési lehetőségeiről is.

Mindenkinek lehetősége volt kérdezni, a fogadó szervezetek pedig saját tapasztalataik alapján válaszoltak a felmerülő dilemmákra, illetve amennyiben erre volt lehetőségük, gyakorlati példák bemutatásán keresztül adták át tudásukat az intézményi férőhely kiváltás előtt álló kollégáik számára.

A résztvevők és a fogadó szervezetek egyaránt pozitívan értékelték a látogatásokat, nagyon hasznosnak és inspirálónak tartották a tapasztalatcserét. A tervek szerint szeptembertől folytatódni fog a szakmai napok szervezése.

A fogadó szervezetekről korábban készült jó gyakorlat leírások elérhetők itt.

További információk a projektről