Foglalkoztatási jó gyakorlat gyűjtemény a pszichoszociális fogyatékos emberek foglalkoztatásában

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogattak a szakemberek. Most egy csokorba gyűjtöttük azokat a szervezeteket – a kiváltásban részt vevő intézmények segítése érdekében – amelyek pszichoszociális fogyatékos, valamint szenvedélybeteg személyeket is foglalkoztatnak.

A mezőberényi Napsugár Gondozási Központ felméri és folyamatosan fejleszti munkavállalóit, illetve képzésüket is támogatja. Részükre a munkalehetőségek és foglalkoztatási formák széles palettáját biztosítja – a piackutatásra alapozott termékkészítés mellett bérmunkát is végeznek, valamint többféle szolgáltatást nyújtanak. A tevékenységek között szerepelnek a kertészeti, varrodai munkák, kosárfonás, kábelszerelés, autólámpa testek kapcsolóinak összeszerelése, papírzacskók és papírszatyrok gyártása, képeslapok készítése, szövés, étterem- és főzőkonyha működtetése, szolgáltatásnyújtás (takarítás, mosás, udvarosi- és kertrendezési munkák stb.).

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központban a foglalkoztatás kezdetek óta a bérmunka köré szerveződik. Ennek keretében két fő tevékenységre specializálódtak: papír- és nyomdaipari, valamint varrodai tevékenységekre. Magas színvonalú és minőségű munka folyik az üzemekben, amely biztosítja a folyamatos nyílt piaci megrendeléseket. Emellett az önálló munkavégzésre még nem alkalmas munkavállalók foglalkoztatását, fejlesztését szövőműhelyben, barkácsműhelyben és kerámiaműhelyben végzett munka, illetve az intézmény területének rendben- és karbantartása biztosítja.

A Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthonában végzett tevékenységek a következők: háztartási kerámiatermékek, ajándéktárgyak készítése (tűzzománc képek, ékszerek), szőnyeggyártás, kézi szövés, épülettakarítás, mosodai gyűjtőszolgálat, zöldterület kezelés. Külső munkahelyeken is több ellátott dolgozik – az intézmény folyamatosan keresi a kapcsolatot a helyi munkaadókkal: védett foglalkoztatókkal, de nyílt munkaerőpiaci vállalkozásokkal, szolgáltatókkal is.

A Géberjénben működő „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület 2010-ben vállalta fel a pszichiátriai betegek nappali ellátását és foglalkoztatását. A kezdeti klasszikus foglalkoztatási tevékenységeket (pl. szőnyegszövés) – a tapasztalatokból okulva – idővel megszüntették és piacképes termékek előállításába fogtak. Emellett meghatározó a turisztikai tevékenység (erdei iskola, tanösvény, jégpálya és büfé üzemeltetése) és a kapcsolódó takarítási, karbantartási, parkgondozói feladatok. A dolgozók egy része pedig száraztészta készítéssel, tökmag-feldolgozással, selyemvirág- és koszorúkészítéssel, valamint kőmegmunkálással foglalkozik.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász karitatív tevékenységei mellett szenvedélybeteg és pszichiátriai beteg emberek gondozását vállalta fel: Vas és Zala megye kistelepülésein, üres plébániák lakatlan épületeiben szervezett nappali ellátást, közösségi gondozást, valamint foglalkoztatási lehetőséget biztosít ellátottjai számára. Kezdettől az volt az elképzelés, hogy segélyek helyett a foglalkoztatással, a munkaerőpiacra való fokozatos visszavezetéssel lehet a leghatékonyabban támogatni a segítséget kérő pszichiátriai- és szenvedélybetegeket. Dolgozóikat lakóhelyük közelében, folyamatos támogatás mellett, mégis a nyílt munkaerőpiacra termelve foglalkoztatják, méghozzá a szervezet intézményeiben telephelyet létrehozó cégek. A Karitász gyakorlata kiemelkedő a foglalkozási rehabilitáció területén – sokféle komponense van a segítő tevékenységnek, így egyszerre több oldalról kap támogatást a segítségre szoruló személy – sőt családtagjai is – valódi esélyt nyerve ezzel egy rendezett, teljes életre.

Az eddig elkészült foglalkoztatási jó gyakorlat kiadványok letölthetők innen.

További információk a projektről