Folytatódik a TÁRS projekt „Jó gyakorlat a foglalkoztatásban” sorozata

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja 2017-ben kezdte meg a hazai foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését és rövid füzetek formájában történő megjelentetését. Fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezetekhez és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz egyaránt ellátogatnak a munkatársak. A most elkészült kiadványban a Strázsa Tanya Turisztikai és Képző Közhasznú Szociális Szövetkezet foglalkoztatási jó gyakorlataival ismerkedhetnek meg az olvasók.

A Strázsa Tanya kezdetben vendéglátással foglalkozó családi vállalkozásként működött, de a tulajdonosok – alkalmazkodva az igényekhez – hamarosan fogyatékkal élő fiatalok fejlesztését is célul tűzték ki. A szervezet komplex szolgáltatásai a hozzájuk fordulók önállóságát fejlesztik és támogató hátteret, közösséget jelentenek számukra.

Akkreditált foglalkoztatás keretében többféle munkalehetőség biztosított az Otthonház lakói, valamint a környék megváltozott munkaképességű munkavállalói számára. A foglalkoztatás bázisát a tanya adja, ahol vendéglátáshoz, udvarrendezéshez, állattartáshoz kapcsolódó feladatokat végeznek a fiatalok. Folyamatosan üzemeltetik és fejlesztik a vendégházat, amelynek szolgáltatásai bárki számára elérhetőek. Szintén a tanya területén található a ParaPark, ami országos szinten is egyedülálló fejlesztés. A hagyományostól eltérő fejlesztő játszótéren együtt tudnak játszani a fogyatékkal élő és az ép gyermekek. A tanya által kínált lehetőségeket színesíti az állatsimogató, sőt lovaglási lehetőség is a vendégek rendelkezésére áll, a kézműves műhelyben pedig számos kreatív, piacképes termék készül.

A Strázsa Tanya nyitottságával, innovatív szemléletmódjával rövid idő alatt a térség egyik meghatározó munkaerőpiaci szereplőjévé vált, ahol folyamatosan keresik a további fejlesztési, bővítési lehetőségeket.

A kiadvány letölthető innen.

A sorozat korábbi részeit itt találja.

További információk a projektről