Folytatódott a TÁRS Addiktológiai Szakmai Műhelye

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202019. április 18-án a TÁRS Projekt Szolgáltatásfejlesztési Munkacsoportja szervezésében lezajlott az Addiktológiai Szakmai Műhelysorozat második találkozója az intézményi férőhely kiváltást megvalósító, szenvedélybeteg embereket ellátó intézmények munkatársai és Fenntartói aktív részvételével. A szakmai nap során a résztvevők a terápiás, készségfejlesztő, visszaesés-megelőző és egyéb célcsoport-specifikus tematikus és eseti jellegű, valamint önsegítő csoportok helyét keresték a szenvedélybeteg-ellátásban.

Februárban nagy sikerrel indult útjára és áprilisban folytatódott a TÁRS Projekt Addiktológiai Szakmai Műhelye, mely lehetőséget biztosít az addiktológiai szakterület gyakorlati kérdéseinek és tapasztalatainak átbeszélésére, a szakemberek közös gondolkodására, a szakmai együttműködések mélyítésére, valamint a jó gyakorlatok megosztására is. A rendezvénysorozat második találkozójára 2019. április 18-án, Budapesten került sor, ahol a TÁRS Projekt addiktológiai szakértői mellett nagy szerepet kaptak az intézményi férőhely kiváltásban érintett szenvedélybeteg célcsoportot ellátó intézmények munkatársai is, valamint jelen voltak az érintett Fenntartók munkatársai is. A bevont külső résztvevők a terület ismert szakemberei: az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány munkatársai, valamint a ráckeresztúri és zsibriki terápiás intézmények volt lakója, munkatársa voltak.

A találkozón a szakemberek célul tűzték ki a jövőbeli szakmai irányok meghatározását, továbbgondolását és integrálását a meglévő és már működő szolgáltatási rendszerbe. Ennek érdekében a programsorozat ezen alkalma olyan addiktológiai témájú szakmai kérdéseket, dilemmákat kezdett el körüljárni, melyek alapot adtak a következő Műhely témáinak: így az áprilisi Műhely fókuszában a terápiás, készségfejlesztő, visszaesés-megelőző és egyéb célcsoport-specifikus tematikus és eseti jellegű csoportok fontossága állt és szó esett az önsegítő csoportok szenvedélybeteg-ellátásban elfoglalt helyéről is. A Műhely maga is célspecifikus, önsegítő jellegű csoporttá alakult, lemodellezte az önsegítést és az ehhez kapcsolódó csoportdinamikai hatásokat, így a résztvevők saját élményű tapasztalatokon keresztül, mélyebb szinten megélhették, a fenti fókuszok lényegét.

Ezt az irányt követve, a tervek szerint, a következő Addiktológiai Szakmai Műhelyek egy részének a megvalósító intézmények adnak majd otthont. A témák között szerepelnek: a kompetencia-fejlesztés tematikus csoportjai, a Cenaps relapszus-prevenciós modell adaptációja, valamint a készségalapú, többfázisos hierarchia rendszer is. A következő Műhely 2019. május 21-én, a zsibriki Drogterápiás Intézetben lesz, fókuszban a foglalkoztatás témával.

További információk a projektről