Fórumok országszerte

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az FSZK Nonprofit Kft. TÁRS Projektje 2017 decembere és 2018 áprilisa között, 7 helyszínen tartott tájékoztató Fórumot az intézményi férőhely kiváltásról. Az országszerte megrendezett program eredményeképpen a kiváltási folyamatban közvetlenül és közvetve érintett helyi szereplők találkozási lehetőséget kaptak és informálódhattak a magyarországi kiváltás folyamatáról, továbbá a Támogatott Lakhatás (TL) szolgáltatás előnyeiről minisztériumi, intézményi fenntartói és TL-ben élő tapasztalati szakértői szemszögből.

A Miskolcon, Debrecenben, Gyulán, Kaposváron, Szombathelyen, Székesfehérváron és Budapesten megtartott Fórumok kiemelt célja volt, hogy a kiváltásban közvetlenül érintett közösségek és a társ szakmák friss, hasznos tudással rendelkezzenek a kiváltás céljáról, folyamatáról.

A fórumokon részt vettek a kiváltásban érintett települések polgármesterei mellett az ápoló-gondozó célú szociális intézmények intézményfenntartói, a kiváltási folyamat előtt álló és a folyamatban már tevékenyen résztvevő intézmények vezetői és képviselői, a kiváltási folyamatban érintett települések érdeklődő lakói, a fogyatékos emberek érdekvédelmi szervezetei, valamint a Támogatott Lakhatásban élők számára szolgáltatási hátteret biztosító intézmények delegáltjai.

A rendezvények során a TÁRS Projekt szakemberei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a helyi alapszolgáltatást nyújtó intézmények és a helyi civil szervetek közötti együttműködéseket generálják. A kapcsolatok építése és a tudásmegosztás elősegítheti a kiváltásban érintett intézményekkel való közös munkát, hiszen a szolgáltatók képviselői tájékozódhattak ezen a találkozón arról, hogy mely tevékenységeikkel kapcsolódhatnak a Támogatott Lakhatás szolgáltatási környezetének kialakításához.

A kiváltás fontosságáról és gyakorlati megvalósulásáról a minisztérium és az intézményi fenntartó képviselői számoltak be.  A Támogatott Lakhatás előnyeit a már abban élő tapasztalati szakértők saját élményeiken keresztül mutatták be a résztvevőknek. A TÁRS Projekt munkatársai pedig a társszakmák szerepéről és a projekt előrehaladásáról tartottak előadásokat.

A programot a TÁRS Projekt során létrejött rövidfilmek és animációs filmek színesítették, amelyek a Kiváltás TÁRS YouTube csatornán és a TÁRS Projekt aloldalán a TÁRS filmek almenüben érhetőek el.

További információk a projektről