Gyermekvasutas családi programsorozat

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Nyolc Pont Projekt 2015. júniusban és júliusban további két alkalommal megismételte a vasút-témájú Autizmus-barát családi napot. A program során Hűvösvölgy végállomáson vasutas témájú játékok és „idegenvezetés” várta az érkezőket, ezt követte az utazás a gyermekvasúton, a Széchényi-hegyi végállomáson pedig óriás-buborékfújó program várta a családokat.

A családok számára előzetesen elérhetővé vált az autizmussal élő gyermekek tájékoztatását és felkészítését segítő segédanyagok (pl. térkép, napirend, kép és szabály gyűjtemény), amelyek a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szakmai támogatásával készültek.

térkép a kisvasút megállóinak fényképeivel Napirend. Feliratok: találkozó Hűvösvölgyön (előtte tájkép látható), ismerkedés a fordítókoronggal (fordítókorong fényképe látható), ismerkedés a váltóval (egy váltó fényképe látható), ismerkedés a vonatokkal (kismozdony fénykép), látogatás a múzeumba (múzeum belseje), felszállás a gyermekvasútra (gyermekvasút fényképe, melyre egy lépcsőt rajzoltak), Hűvösvölgy állomás (a megálló fényképe). Szabálygyűjtemény részlet. A kép szövege: Az alagút. Az utazás során átmegyünk egy alagúton. Az alagút Hűvösvölgy állomás és Hárshegy állomás között van. Így néz ki az alagút (az alagút bejáratának képe látható). Az alagútban sötét van. Hozhatsz magaddal elemlámpát, amit bekapcsolhatsz majd. (egy elemlámpa képe látható normál és felkapcsolt állapotban)

 

 

 

 

A rendezvény során minden gyermek játékjegyet és vasutas tárcsát kapott ajándékba. Az első helyszínen tematikus rajzok készítésével és színezéssel kötötték le a szakemberek a kisebbeket, illetve vasutas egyenruhába öltözött gyermekeikről készíthettek a szülők fényképeket.

szülők beszélgetnek, a gyermekek rajzolnakKislány vasutas ruhába öltözve

 

 

 

 

Ezt követte az üzemi terület csoportos bejárása, itt közelebbről megismerkedhettek a forgatókoronggal, a sínváltó működésével, valamint megnézhették a gőzmozdonyt is.

fordítókorong használat közbengőzmozdonyt nézik a családok

 

 

 

 

A kisvasút 45 perces útvonala során a családok külön vasúti kocsival utazhattak Széchenyi-hegy végállomásig, ahol óriás buborékfújó program várta a családokat.

édesanyja ölében ülő gyermek a kisvasútonÓriásbuborékokat készítenek a résztvevők

 

 

 

 

A szabadtéri program után visszatérés Hűvösvölgybe, ahol a program végződött. A szülők visszajelzési alapján mindenki nagyon jól érezte magát. Ezek közül megosztunk Önökkel néhányat:

„Izgultunk, hogy még így is tömeges rendezvénynek minősül a gyermekvasutas nap, de ennél kellemesebb vonatos kirándulásban még nem volt részünk!
Minden ponton tájékoztatás, kedves eligazítás, kis csoportos idegenvezetés, vagon csak nekünk és úgy ültünk, fetrengtünk benne ahogy akartunk, szuper jól éreztük magunkat!! Nagyon szépen köszönjük!”

„Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, emlékezetes nap volt. A tudat, hogy itt elfogadnak minket nagy biztonságot, nyugalmat adott, és ez teljes mértékben tükröződött gyermekünkön is. Ennyire „zökkenőmentes”, felhőtlen napot régen töltöttünk el együtt. Köszönjük!”

„A Családi napon kisfiam számára legkedvesebb dolgok váltak elérhetővé: kisvasutazás/utazás és a buborékfújás. Így nagyon jól éreztük magunkat mindketten. A buborékfújás nagyon ötletes program volt, mert a felnőttek is nagy lelkesedéssel próbálták ki. Nagyon profi és körültekintő volt a szervezés, Köszönjük még egyszer az élményt!”

„Köszönjük a lehetőséget, nagyon élveztük a túrát. Jó volt, hogy segítséget kaptunk a program előtt a felkészüléshez, és végre felszabadultan vehettünk részt egy közös családi programon, nem kellett a rosszalló tekintetektől, fejcsóválásoktól, „segítőkész” gyereknevelésre vonatkozó megjegyzésektől tartanunk.”

„Nagyon jól éreztük magunkat. Tökéletes volt a szervezés, a segítők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Jól esett az odafigyelésük. A programok változatossága, sokszínűsége nagyon profi volt. Köszönjük, hogy részt vehettünk!”

2015. július 19-én a program negyedik és egyben utolsó alkalmára további közel 30 családot várunk.

A projekt Facebook oldalán további képek és beszámolók olvashatóak: www.facebook.com/8Pont

További információk a projektről