Hagyományteremtő tehetségkutató a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonában

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202019. július 24-én, hagyományteremtő céllal, ám első alkalommal rendezték meg a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonában a lakók helyi tehetségkutató versenyét. Mások mellett az intézmény lakói a TÁRS projekt intézményi koordinátor kollégáját is felkérték zsűritagnak, aki a hívásnak szívesen eleget téve vett részt a sikeres és szórakoztató rendezvényen.

A kiváltásra való lakói felkészítésnek is köszönhetően a fejlesztő és a leendő esetfelelős szakemberek olyan „új” kompetenciákat fedeztek fel az ellátottaknál, melyekről korábban nem, vagy csak részben volt tudomásuk. Ezek kiaknázása a további fejlesztések egyik fontos célkitűzése lehet. A verseny gondolata pedig azért merült fel, mert az ott történő bemutatkozás lehetőséget teremtett arra, hogy az intézményben élő fogyatékos emberek is megismerhessék mi mindenre képesek köztük élő társaik.

Az egész délutánt kitöltő színes programon magas színvonalú tánc- és népdalénekesek, együttesek sorakoztak fel, valamint voltak szórakoztató színi produkciók is . Az előadásokat sok-sok felkészülés és munka előzte meg. A szervezők külön kiemelték az egyes produkciók létrehozásában a lakók egymásnak nyújtott támogatását, melyre a jövőben is támaszkodni szeretnének.

Többek között óriási sikert aratott Szandi alteregója; a Hungária együttes „Csókkirályrock ‘n’ roll szerzeményére és Zoltán Erika „Belehalok” című dalára készült táncos koreográfia; továbbá a frissen alakult roma művészeti együttes által előadott „Beás himnusz”; illetve a „Mézga család újragondolva” című paródia is.

A nézőközönség jelenlétében – az intézmény vezetőiből, dolgozóiból, lakói érdekképviseletből, civil résztvevőből álló – a zsűri pontozás nélkül, egy-egy fellépés után szóban értékelte az előadókat és adott megerősítést, valamint hasznos útmutatást a továbbfejlődés irányaira fókuszálva. A szervezők és versenyzők is úgy látták, hogy a kéthelyi tehetségkutató versenynek csak nyertesei voltak: a nézők, akik gyakran együtt táncoltak, énekeltek az előadókkal és az előadóművészek, akiknek önértékelése és önbecsülése sokat nőtt a vastapsnak, valamint a visszajelzéseknek köszönhetően. Így a nap mottója méltán az „Ez jó mulatság, férfimunka volt!” – szállóige lett. Ezen felbuzdulva pedig jövőre is tervezik a tehetségkutató megrendezését.

További információk a projektről