Hallássérült diákok a munkavállalás küszöbén

Konferencia résztvevői ülnek több sorbanLezárult a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által támogatott „Ráhangolás” projekt. A hiánypótló vállalkozás eredményeként elkészült tananyag 34 pedagógus segítségével jutott el 145 hallássérült diákhoz, akik így már valódi eséllyel nézhetnek szembe a munkaerő piaci érvényesülés kihívásaival.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK) által koordinált, négy éven át zajló fejlesztést a Nemzeti Munkaügyi Hivatal összesen 91 millió forinttal támogatta. A program keretében a fejlesztő szakemberek kidolgozták a „Ráhangolás életpálya-építő és -tervező program hallássérült tanulók részére” című tananyagot, amelyet ezt követően be is vezettek négy különböző régió oktatási intézményében a 7–12. évfolyamos hallássérült tanulók körében.

A projektben résztvevő oktatási intézmények beépítették az elkészült, évfolyamonként legalább 20 óráséletpálya-építést támogató programot rendes tanrendjükbe. Ezeken a foglalkozásokon a résztvevő 145 hallássérült fiatal felkészült pedagógusok segítségével ismerkedhetett meg és szerezhetett gyakorlati tapasztalatot a különböző szakmákkal kapcsolatban. A foglalkozásokon olyan tudással is felvértezték a fiatalokat a pedagógusok, mint az önéletrajzírás fortélyai, vagy a sikeres állásinterjú feltételei.

A munkahelykereséssel kapcsolatos információk és a különböző szakmákról történő tájékozódáson túl a tananyag az önismeretre is nagy hangsúlyt fektet, hiszen reális énkép hiányában nehéz megfelelő szakmát választani. Kiemelt szerepet kap a programban a szociális kompetenciák fejlesztése, amelynek keretében az érzelmek felismerésétől a konfliktusok megoldásán át a mindennapi életben jelentkező stresszel való megküzdéshez kapnak támogatást a diákok.

A fejlesztésben kulcsszerep jutott a munkaerő piaci mentoroknak, akik a tanulók, a gyógypedagógusok, az iskolai környezet megismerése után – az igényekhez igazodva – az iskolán kívüli kapcsolatokat építették, munkahelyi megfigyeléseket szerveztek, együttműködési lehetőségeket kutattak fel. A tanulók ennek köszönhetően közvetlenül szembesülhettek egy-egy szakma előnyeivel, hátrányaival. Erre általában nem sok lehetősége van egy diáknak – mondta el Cserti-Szauer Csilla, az FSZK ügyvezetője.

A szakember hozzátette: bár a tananyag hallássérült fiatalok számára készült, ugyanakkor hisszük, hogy ilyen jellegű felkészítésre minden fiatalnak, köztük minden fogyatékos fiatalnak szüksége van. Mindezért úgy gondoljuk, hogy fontos lenne folytatni a projektet, aminek keretében adaptálnánk a tananyagot más fogyatékossági csoportok számára. Az esélyegyenlőség hazai kiterjesztése érdekében ez a feladat még előttünk áll.

~ A Ráhangolás számokban ~

Bevont diákok száma: 145
Bevont gyógypedagógusok száma: 34
Megtartott foglalkozások száma: 1526
Meglátogatott munkahelyek száma: 55
Kidolgozott tananyagok: 240 óra
Munkáltatókkal kötött együttműködések száma 19
Elkészült segédanyagok száma: 3
Elkészült tanulmányok száma: 2

~ Visszajelzések a programról ~

A pedagógus:
„Több esetben, – egyéni foglalkozások alkalmával – a feladat témája lehetőséget teremtett (mint egy „gondolatindító”), hogy a feladatlap befejezése után meghitt beszélgetés alakuljon ki a tanulóval.”

A diák:
„Nagyon jó volt megnézni, tapasztalni azt, hogy jó dolog dolgozni. Nem minden munka kötött, amit aznap megnéztünk, abból csak a sajtüzem volt annyira kötött, ahogy mi kirándulók azt láttuk. A többi kettő szabadabb, kötetlenebb. Köszönjük, hogy elmehettünk és megnézhettük az agrárágazatot.”

A szülők:
„Azért is örülök, hogy gyermekem csatlakozott a Ráhangolás órákhoz, mert olyan témákat feszegetnek, ami által én is jobban megismerhetem a fiamat. Azt vetten észre, hogy többet beszélgetünk otthon.”

„Eddig minden olyan bizonytalan volt. Fogalmam sem volt, hogy mihez kezd majd a gyermekem az iskola után. Mióta beindult ez a Ráhangolás az iskolában, úgy érzem, van remény arra, hogy az én gyermekemnek is normális munkahelye legyen egyszer, és olyan szakmát választhat majd, amit szeret is.”

További információ:
Vajda Edina projektvezető
E-mail: vajda.edina@fszk.hu
Tel: 06 1 450-3230

[slideshow_deploy id=’1121′]