Így könnyebb lehet az elhelyezkedés a munka

Mentőövet kaphat a több ezer megváltozott munkaképességű emberAz emberek munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítő képzésre biztosít mintegy 5 milliárd forintot a kormány – tudatta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A programmal több ezer megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését is segíteni szeretnék. 

Közel 5 milliárd forintot biztosít a kormány 5000 ember kompetenciafelmérésére, képzők, rehabilitációs szakemberek speciális képzésére, valamint 3000 megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő dolgozó egyéni képzésére. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló program által könnyebb lesz a résztvevők elhelyezkedése a nyílt munkaerőpiacon.

A három állami cégnél (Főkefe, Kézmű, Erfo) megvalósuló, Rehabilitáció–érték–változás elnevezésű képzés az ország valamennyi régiójában összesen 94 helyszínen lesz elérhető. A képzések 80 százalékban vidéki és közel felében a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben zajlanak, időtartamuk összesen csaknem 850 ezer óra.

A projektet megvalósító konzorcium vezetőjeként a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. országos módszertani központot alakít ki, mely a megváltozott munkaképességű személyeket a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésben segítő munkaerő-piaci szolgáltatók szakmai tevékenységét támogatja – olvasható az Emmi közleményében.

A Lánchíd Rádiónak Fülöp Attila helyettes államtitkár beszélt a programról

Tovább bővítené a fogyatékos emberek foglalkoztatási lehetőségeit a kormány, ezért azt akarja elérni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek által gyártott termékeket ne csak az önkormányzati és az állami szférában, de a „szabad piacon” is értékesíteni lehessen – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára március elsején Budapesten. A szociális helyzet és a munkaügyi szempontok figyelembevételével igazságosabb és átláthatóbb lett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszere – közölte korábban Soltész Miklós.

Valódi segítséget adott a kabinet

Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő február 21-én tartott sajtótájékoztatóján a kormányoldal eddigi intézkedései közül kiemelte, hogy a kabinet több mint 30 ezer megváltozott munkaképességűnek adott álláslehetőséget. Hozzátette, hogy 300-nál is több vállalkozás foglalkoztat ilyen embereket, amihez 47 milliárd forintos támogatást biztosítottak.

Soltész Miklós korábbi bejelentése alapján nem változott a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékos emberek foglalkoztatására fordítható támogatási keret nagysága. Az államtitkár tájékoztatása szerint az erre szánt költségvetési keret 2013-ban is nagyságrendileg 40 milliárd forint lesz. A kormányzat célja, hogy minél több ember kapjon lehetőséget a munkára és a támogatási rendszer is teljesen egységes legyen.

Forrás: MTI

http://mno.hu/gazdasag/igy-konnyebb-lehet-az-elhelyezkedes-a-munkaeropiacon-1161873

2013. május 19