Jó gyakorlatok a foglalkoztatásban

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020

A TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja az elmúlt év folyamán fejlesztő foglalkoztatást működtető szervezeteknél kezdte meg a foglalkoztatási jó gyakorlatok gyűjtését. Később bővült a kör, és megváltozott munkaképességű személyek akkreditált, illetve nyílt piaci foglalkoztatását végző munkáltatókhoz is ellátogattak a projekt szakemberei. Mindenhol találtak számos, megosztásra érdemes megoldást: az érdeklődők – többek között – brand-építéssel, bérmunka-végzéssel, stratégiakészítéssel, innovatív technológiák alkalmazásával kapcsolatos követésre méltó, jól működő megoldásokról olvashatnak.

Az alábbiakban három szervezet foglalkoztatási jó gyakorlatait szedtük csokorba:

A Kockacsoki Nonprofit Kft. miközben különböző programokkal, tréningekkel segíti az autizmus spektrum zavarral élő fiatalokat és családjaikat – elsősorban, de nem kizárólag a foglalkozási rehabilitáció területén –, minőségi cukrászati termékek előállítására törekszik autista munkavállalóival. A Kockacsoki 2015-ben és 2017-ben elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, 2017-ben különdíjjal is jutalmazták munkájukat. Újbuda Önkormányzata pedig a Felelős Vállalkozás cím adományozásával ismerte el tevékenységüket, szintén 2017-ben.

A vállalkozás egyik alapítójával folytatott beszélgetésből született leírás letölthető innen.

A piliscsabai Fébé Evangélikus Szeretetszolgálat fő célkitűzése, hogy olyan megváltozott munkaképességű embereknek biztosítson munkalehetőséget, akik a munkaerőpiacon nem, vagy csak nagyon nehezen kapnának állást. A munkaterületek között termékelőállítás, szolgáltatás és bérmunka egyaránt található. A helyi igények kielégítésére, a jó minőségre és a piacképességre törekednek, továbbá fontos szempont még az egészségtudatosság fejlesztése, az egészségmegőrzés biztosítása a foglalkoztatás által.

A szervezet vezetőjével folytatott beszélgetésből született leírás letölthető innen.

A Vámosújfaluban működő Búzavirág Alapítványnál akkreditált fejlesztő foglalkoztatás zajlik, a vele szoros kapcsolatban álló Vámosújfalui Kézműves Kft. közreműködésével. Kézműves műhelyeikben szőnek, kosarat fonnak, kerámia termékeket készítenek. Ezen kívül kertet művelnek, konyhát és ifjúsági szállást működtetnek, kézműves foglalkozásokat, sőt gyerekek számára táborokat is tartanak az ott dolgozók.

Az alapítvány vezetőjével folytatott beszélgetésből született leírás letölthető innen.

A korábbi látogatások tapasztalatait bemutató füzetek elérhetők itt.

Az TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja továbbra is nyitottan várja azon intézmények, foglalkoztatók vagy szolgáltató szervezetek jelentkezését, amelyek úgy gondolják, hogy szeretnék megosztani tudásukat, tapasztalataikat és jó gyakorlataikat annak érdekében, hogy minél több fogyatékos ember kapjon lehetőséget a munkavállalásra és a fejlődésre.

Jelentkezni lehet a zentai.anita@fszk.hu email címen.

További információk a projektről