Lezajlott a Minikonferencia a kiváltásban érintett helyszínek kutatási eredményeiről

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018. június 6-án, Budapesten a TÁRS Projekt Kutatási Munkacsoportja, a Revita Alapítvány és a Budapest Intézet szervezésében lezajlott a „Komplex mérések a kiváltással érintett helyszíneken” című kutatáshoz kapcsolódó Minikonferencia, ahol a kutatásban részt vállaló hallgatók mutatták be a lakossági kérdőíves adatfelvételből készült adatbázisok elemzése során elért legfontosabb eredményeiket.

 

A konferenciát megelőzően lezajlott a TÁRS Projekt „Komplex mérések a kiváltással érintett helyszíneken” elnevezésű kutatásának első adatfelvételi hulláma, melyet konzorciumban a Revita Alapítvány és a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet bonyolított le. A kutatás célja a kiváltás folyamatainak nyomon követése, a tapasztalatok visszacsatolása a kiváltás szakmai támogatásába az intézmények és szereplők szükségleteihez mindinkább illeszkedő támogatás érdekében, szükség esetén szakpolitikai javaslatok megtétele. Az adatfelvételt végző partnerek a lakossági kérdőívek lekérdezésébe mintegy 50 egyetemi hallgatót is bevontak.

Az első eredményekről és összefüggésekről a hallgatók 2018. június 6-án Minikonferencia keretein belül számoltak be. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, ELTE Szociálpolitika Tanszék, Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Szociálpedagógia Tanszék csoportjának előadásai egy-egy terepen rögzített adatokat és elemzésüket mutatták be prezentációk formájában. Az ELTE Szociális Munka Tanszék csoportja pedig az 5 terep összevont, teljes adatbázisával dolgozott, eredményeiket poszter bemutató során ismertették.

Az eseményen az előadásokat háromtagú szakmai zsűri véleményezte. Az összesítést követően a harmadik helyen a Soproni Egyetem hallgatója, Kui Bíborka, második helyen a Debreceni Egyetem két karának közös csapata – Balogi Boglárka, Kiss Enikő és Nagy Zoltán –, első helyen pedig az ELTE Szociálpolitika Tanszék csapata – Boronkay Takáts Réka, Deák Dorottya és Sztrojiny Kristóf – végzett. Az első helyezés elnyerése mellett az ELTE Szociálpolitika Tanszékének a csapata vihette haza a szakmai rendezvény közönségének szavazatai alapján odaítélt közönségdíjat is. Az ELTE Szociális Munka Tanszék hallgatóinak – Csömöri Márta, Gönczi Viktória, Horváth Ágnes és Németh Zsuzsanna – posztere szintén értékelésre és díjazásra került.

A TÁRS Projekt munkatársai ezúton is gratulálnak a Minikonferencián részt vevő hallgatóknak a színvonalas előadásokhoz és köszönik a munkájukat!

A kutatás első adatfelvételi hullámának eredményeiből 2018 nyarán/őszén összegző tanulmány készül, mely az FSZK honlapján is elérhető lesz minden érdeklődő számára. A kutatás második adatfelvételi hullámára a TL házakba való kiköltözéseket követően kerül sor.

További információk a projektről