Megjelent az Országos Fogyatékosságügyi Program Intézkedési Terve

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020Az Országos Fogyatékosságügyi Programhoz (OFP) kapcsolódó, 2022 év végéig tartó Intézkedési Tervet a Kormány április végén Kormányhatározatban fogadta el. A rendelkezés 2020. április 28-án megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 90. számában, mely többek között az intézményi férőhely-kiváltás folytatását, a közösségi alapú szolgáltatások erősítését, a támogatott lakhatási férőhelyek számának növelését is célul tűzte ki.

Az Országos Fogyatékosságügyi Program (OFP) a hazai fogyatékosságügyi politika alapdokumentumaként szolgáló olyan hosszú távú koncepció, mely a fogyatékos emberek társadalmi befogadásának elősegítését, esélyegyenlőségük megteremtését, életminőségük javítását tűzte ki céljául. Az Országgyűlés még 2015-ben fogadta el határozatában a 2015-2025 közötti időszakra vonatkozó Programot. Az ebben található elvek, célok elérése érdekében szükséges lépések az OFP-hez kapcsolódó középtávú intézkedési tervben kerülnek meghatározásra. Az aktuálisan 2022 év végéig tartó Intézkedési Tervet a Kormány 2020. április 28-án Kormányhatározatban fogadta el.

Az Intézkedési Terv nem csak az adott időszakra vonatkozó célokat és az ehhez kapcsolódó feladatokat tartalmazza, hanem ezekhez felelősöket, határidőket és forrásokat is hozzárendel. A szabályozás a fogyatékos emberek életének számos területére vonatkozóan – pl. a társadalmi befogadás, önálló életvitel, egészségügy, oktatás, foglalkoztatás és nem utolsósorban a szociális ellátás témaköréhez kapcsolódóan – fogalmaz meg feladatokat. A dokumentum többek között az intézményi férőhely-kiváltás folytatását, a közösségi alapú szolgáltatások erősítését, a támogatott lakhatási férőhelyek számának növelését is célul tűzte ki.

A rendelkezés a Magyar Közlöny 2020.évi 90.számában olvasható a 2265. oldaltól.

További információk a projektről