MEGJELENT AZ SHF SZEMÉLYEK KOMPLEX MOZGÁSFEJLESZTÉSÉVEL ÉS SZINTEN TARTÁSÁVAL FOGLALKOZÓ KIADVÁNY FOLYTATÁSA

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt „SHF személyek támogatott életvitelének kialakítását elősegítő modellprogramja” saját tevékenysége mellett folyamatosan nyomon követi a területen történő legfontosabb eseményeket és a kapcsolódó szakmai anyagok megszületését. Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy újabb fontos, hiánypótló kiadvány jelent meg a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány gondozásában „Súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek komplex mozgásfejlesztése, mozgásos képességeinek szintentartása II.” címmel.

Az elmúlt hónapokban a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány két olyan kiadványt is megjelentetett, amely segítséget jelenthet a súlyosan, halmozottan fogyatékos személyeket ellátó szakemberek és szülők számára. A most megjelenő „Súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek komplex mozgásfejlesztése, mozgásos képességeinek szintentartása II.” címet viselő kiadvány folytatása a 2020 novemberében elkészült, „Súlyosan, halmozottan fogyatékos felnőtt személyek komplex mozgásfejlesztése, mozgásos képességeiknek szinten tartása” című szakmai anyagnak. Utóbbiról a novemberi Hálózati Hírlevélben is beszámoltunk már.

A most megjelentetett kiadvány a mozgással kapcsolatos ismereteket tartalmazza, nagyon sokrétűen és képekkel gazdagon illusztrálva. A szakmai anyag kitér a házon belüli és kívüli mobilitásra, étkezésre, otthoni szabadidős tevékenységre, illetve az ezek során alkalmazott segédeszközökre. Számba veszi a lakókörnyezet akadálymentesítésének szempontjait, illetve összegyűjti azokat a közösségi szabadidős lehetőségeket és helyszíneket az ország több pontjáról (pl. strandok, múzeumok stb.), amelyek akadálymentesítettek, s amelyek segíthetik a közösségi részvételt, mind az érintett célcsoport, mind a hozzátartozók/segítők számára. A kiadvány az utolsó fejezetében a szülők és a segítők rekreációs lehetőségeit és ennek jó gyakorlatait is bemutatja, amely más szülőcsoportoknak vagy szociális szolgáltatóknak is segítséget adhat.

A szakmai anyag rengeteg hasznos tudásanyagot tartalmaz, amelynek szakmai értékét tovább növeli, hogy a szülők és szakemberek együttes tudásából és összefogásával készülhetett el, amelyet szívesen ajánlunk másoknak is. Megjelenését az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) támogatta.

A „Súlyosan, halmozottan fogyatékos személyek komplex mozgásfejlesztése, mozgásos képességeinek szintentartása II.” kiadvány a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány honlapjáról vagy innen tölthető le.

További információk a projektről