Mérken zárult a TÁRS projekt első nagy kutatása

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 2020A TÁRS projekt Kutatási Munkacsoportja 2016. szeptember és november között a kiváltás első körében részt vevő hat intézményt látogatta végig, azzal a céllal, hogy a kutatási tapasztalatokból egy összegző szakmai anyagot készítsen és ezzel az intézményi férőhely kiváltás következő szakaszát szakmailag előkészítése.

A legutóbbi és egyben utolsó alkalommal Mérken, új nevén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Harmónia” Egyesített Szociális Intézmény székhelyén és a kiváltott helyszínein kutattak a TÁRS projekt szakemberei.

A korábbi nevén Mérki Ápoló-Gondozó Otthonban fogyatékossággal élő és időskorú személyek ellátását is biztosították. A kiváltás során 102 fő fogyatékossággal élő személy ellátására alkalmas támogatott lakhatási férőhely jött létre 25 fős, 12 fős épületek és egy 5 fős lakás formájában, illetve kialakításra került egy szolgáltató központ is. A kiköltözés három települést érintett: Mérket, Fábiánházát és Ököritófülpöst.

foglalkoztatoAz intézményben korábban is üzemelt a foglalkoztatást biztosítva a Kézmű Nonprofit Kft. egy telephelye, ami a kiváltás után is tovább üzemel a mérki telephelyen.

 

 

A mérki látogatás során a kutatók az intézmény lakóitól, dolgozóitól és szakembereitől, valamint a helyi lakosság és politikai képviselet tagjaitól is hasznos információkhoz jutottak a kiváltási folyamat részletes megismerése érdekében.

2017. elején a tervek szerint megjelenik, a hat, első körben kiváltott intézmény – Berzence, Szentes, Szakoly, Bélapátfalva, Kalocsa és Mérk – kutatási tapasztalatait összegző szakmai anyag.

További információk a projektről