Minikonferencia a kiváltásban érintett helyszínek kutatási eredményeiről

A képen a kötelező infoblokk látható az alábbi feliratokkal: Magyarország kormánya, Európai Unió Európai Szociális alap, Széchenyi 20202018. június 6-án, Budapesten a kiváltásban érintett helyszínek komplex mérési eredményeit bemutató minikonferenciát szervez a TÁRS Projekt Kutatási Munkacsoportja, a Revita Alapítvány és a Budapest Intézet. A rendezvényen a kutatásban részt vállaló hallgatók mutatják be a lakossági kérdőíves adatfelvételből készült adatbázisok elemzése során elért legfontosabb eredményeket.

A konferenciát megelőzően lezajlott a TÁRS Projekt „Komplex mérések a kiváltással érintett helyszíneken” elnevezésű kutatásának első adatfelvételi hulláma, melyet konzorciumban a Revita Alapítvány és Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet bonyolított le. A kutatás célja a kiváltás folyamatainak nyomon követése, a tapasztalatok visszacsatolása a kiváltás szakmai támogatásába az intézmények és szereplők szükségleteihez mindinkább illeszkedő támogatás érdekében, szükség esetén szakpolitikai javaslatok megtétele.

Az 5 kiválasztott terepen (Barcs -Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Együtt – Egymásért szociális és gyermekotthoni telephelye, Csobánka -IRMÁK Nonprofit Kft.,  Fülpösdaróc -Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei „Viktória” Egyesített Szociális Intézmény Ápoló-gondozó Otthona, Kaskantyú -Harmónia Integrált Szociális Intézmény, Szombathely -Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény) a vizsgálat során többek között felmérték,hogy a településeken élők milyen tudással rendelkeznek a létrehozni kívánt TL házakról és a célcsoportokról, továbbá azt is, hogy milyen véleményt formálnak a kiváltás folyamatáról.

Az adatfelvételt végző partnerek a lakossági kérdőívek lekérdezésébe mintegy 50 egyetemi hallgatót is bevontak. Az így kapott első eredményekről és összefüggésekről a hallgatók 2018. június 6-ra tervezett minikonferencia keretein belül számolnak be prezentációk és poszter bemutatók formájában. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, ELTE Szociális Munka Tanszék, ELTE Szociálpolitika Tanszék, Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Szociálpedagógia Tanszék csoportjának előadásait háromtagú zsűri véleményezi és a konferencia végén nyerteseket hirdet, továbbá a szakmai rendezvény közönségének szavazatai alapján közönségdíj is kiosztásra kerül.

A kutatás második adatfelvételére a TL házakba való kiköltözéseket közvetlenül követően, várhatóan 2019 tavaszán kerül sor. Az ott szerzett hallgatói tapasztalatok bemutatása hasonló konferencia keretein belül tervezett.

Amennyiben részt szeretne venni a minikonferencián, a rendezvény részleteiről a kivaltas.kutatas@fszk.hu email címen tud érdeklődni.

Végül ezúton szeretné kifejezni köszönetét a TÁRS Projekt a kutatásban résztvevő intézményeknek –Barcs, Csobánka, Fülpösdaróc, Kaskantyú, Szombathely– és Fenntartóiknak, hogy lehetőséget biztosítanak a kutatásra!

További információk a projektről