Mongol delegáció látogatása az FSZK-nál

Mongólia Magyarországi Nagykövetségének munkatársai kíséretében tett látogatást az Ulánbátori 55. számú Általános Iskola igazgatója és négy tanára 2019. május 9-én a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén. A mongol speciális iskola jelenleg 512 – többek között autizmussal élő, Down-szindrómás, cerebrális-parézisben szenvedő – diákot oktat, összesen 102 tanárral.

A mongol delegáció látogatásának célja volt, hogy kapcsolatot létesíthessenek hasonló intézményekkel és kezdeményezzék a 60-70-es évekbeli jó kapcsolatok megújítását a tanárképzés területén. A delegáció meg kívánta ismerni továbbá a fogyatékosságügy támogatásához, segítéséhez kapcsolódó horizontális szemléletet, elsősorban az állam által nyújtott szolgáltatások, tevékenységek és finanszírozási lehetőségek mentén.

A találkozó keretében az FSZK bemutatta főbb tevékenységeit és jelenleg megvalósítás alatt álló kiemelt uniós projektjeit, ezekhez kapcsolódóan számos szakmai anyagot is átadott a delegáció tagjainak. A kölcsönös érdeklődés mellett lezajlott látogatás végén felmerült a kapcsolat hosszú távú fenntartása és a két ország fogyatékosságügyi területen érintett szervezetei közötti jövőbeni együttműködés lehetősége.